Comisia Europeana a autorizat ajutorul de stat acordat bancii Bradford & Bingley de autoritatile din Marea Britanie, care a avut drept scop asigurarea stabilitatii financiare si protectia clientilor institutiei de credit ipotecar, se arata intr-un comunicat al institutiei. CE a fost in contact cu autoritatile britanice pe perioada acestui sfarsit de saptamana pentru ca masurile luate de Marea Britanie sa fie in conformitate cu regulile comunitare din domeniul concurentei.

Autoritatile din Regatul Unit s-au angajat ca in termen de sase luni sa prezinte planul de restructurare sau de lichidare al Bradford & Bingley spre a fi examinat de catre Comisie.

Potrivit comunicatului, institutia europeana a primit o notificare formala in data de 30 septembrie, iar decizia privind legalitatea ajutorului de stat a fost luata in mai putin de 24 de ore.

Bradford & Bingley este o institutie financiara cu sediul in Marea Britanie care ofera credite ipotecare si de produse de economisire. La finele anului trecut, banca inregistra un profit de 52 miliarde de lire sterline si detinea o cota de 7,7% pe piata de noi ipoteci.

In acest an, banca a inceput sa inregistreze dificultati financiare, iar autoritatea de reglementare britanica in domeniul financiar (FSA) i-a retras licenta de a accepta depozite in luna septembrie. La data de 29 septembrie, guvernul Marii Britanii a decis nationalizarea celui de-al noualea creditor ipotecar al Regatului, vanzarea portofoliului de conturi de economii si a retelei de unitati, in incercarea de a salva banca de la colaps.