Am incercat ieri sa obtin reactii de la cateva banci locale, reactii legate de ceea ce se intampla pe segmentul lor de activitate. Fara nicio exceptie, reprezentantii bancilor respective mi-au spus ca nu comenteaza in niciun fel criza subprime si eventualul impact pe Romania, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Sigur ca nu ma asteptam la reactii cordiale in care sa vina presedintii bancilor si sa stea la taifas cu cei interesati, dar nici la tacerea mormantala asupra subiectului. "Strategia de la Centru nu ne permite sa comentam", au spus unii. "Va vom raspunde saptamana urmatoare", mi-au spus altii. "Daca ati cunoaste de ce tacem, domnule Popa, ati proceda la fel", mi s-a raspuns din partea unui alt jucator important.

I-am luat pe rand si le-am explicat ca unul dintre punctele cheie ale unei banci este comunicarea. Si ca in momente de criza, cum este cel de acum, cel mai important e sa comunice, nu sa taca. Ca oamenii sunt ingrijorati si se intreaba daca va pica si la noi vreo banca, asa cum se intampla in intreaga Europa. Degeaba. Mutenie totala.

M-as fi asteptat ca cineva din boardul bancii sa iasa si sa explice ca respectiva banca nu are expunere pe bancile cu probleme, cu atat mai putin pe piata subprime. Ca e o tampenie sa spui ca aceasta criza va fi resimtita in Romania si ca vor cadea banci. Ca zvonurile privind doua banci care au probleme mari in strainatate (si care opereaza banci locale) nu sunt adevarate si ca oamenii pot sta linistiti.

Daca eu as posta numele acestor doua institutii nu le-as aduce un grav prejudiciu? Sa spun doar ca se aude ca banca X e pe lista celor care va cadea. Sigur ca nu sunt atat de iresponsabil, insa cu siguranta ca i-as face sa reactioneze, chiar si tardiv. Asta nu pricep…de ce trebuie sa bage bancile capul in nisip, pana cand criza va trece? Si daca va lasa urme, cine-i trage la raspundere pe bancheri? Din cate stiu, la nivelul individului, o atare operatiune s-ar numi tainuire. Stiai ca se intampla un lucru grav, dar nu-l spui. La nivelul institutiilor cum se numeste?

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.