Presedintele George W. Bush si secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, au salutat, joi, votarea de catre senatori a planului de salvare a economiei si au cerut Camerei Reprezentantilor sa-l adopte cat mai rapid.

Presedintele Bush a declarat, intr-un comunicat de presa, ca situatia economica a SUA "cere" ca planul de salvare a sectorului financiar, adoptat miercuri de Senat, sa primeasca un vot pozitiv si in Camera Reprezentantilor.

Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a cerut Camerei Reprezentantilor sa actioneze cat mai rapid, la fel ca senatorii.

"Americanii asteapta si economia cere ca si Camera Reprezentantilor sa adopte aceasta lege buna, chiar in aceasta saptamana si sa ajunga apoi la mine pe birou", a spus Bush.

Planul Paulson de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea economiei SUA a fost votat de catre Senatul american cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva, potrivit AFP. Inainte de a fi supus la vot, planul a suferit mai multe "imbunatatiri", cum ar fi scutirile de taxe. Atat Barack Obama, cat si John McCain au votat in favoarea planului.

Camera Reprezentantilor, care a respins planul acum cateva zile, va fi solicitata sa-si exprime din nou votul asupra planului. Cativa lideri din camera inferioara a Congresului incerca sa-i convinga pe cei care se opun acestui plan sa il aprobe pana vineri.

Votul din Senat vine dupa ce Camera Reprezentantilor a respins luni Planul privind ajutorul de 700 de miliarde de dolari pentru Wall Street. Planul a fost respins cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru. Presedintele George W. Bush s-a aratat atunci "extrem de dezamagit" de respingerea planului de salvare a sistemului financiar american.

Hank Paulson, secretarul american al Trezoreriei sau, intr-o traducere europeana a functiei, ministrul american de finante, este omul momentului chiar si din cauza unui mare esec: planul sau de salvare a sistemului financiar a fost respins de Congres. Bancher de investitii pur sange, tip pragmatic care nu accepta sa piarda, Paulson a recurs chiar la gesturi disperate pentru a-i convinge pe politicieni sa-i adopte propunerea: a ingenuncheat in fata lui Nancy Pelosi, liderul democrat al Camerei Reprezentantilor, pentru a-i cere sprijinul in salvarea Wall Street.

Ce presupune planul de salvare?

In urma cu 10 zile, George W. Bush a propus un plan de sustinere a sectorului bancar. Planul prevede achizitionarea de active ale institutiilor financiare exclusiv americane. "Ne aflam intr-un moment crucial pentru economia Americii", afirma atunci Bush, intr-o declaratie de presa la Casa Alba.

Planul da dreptul Trezoreriei (Ministerul Finantelor) sa cumpere active riscante ale unor banci straine care au "operatiuni semnificative" pe teritoriul SUA.

Bush a recunoscut faptul ca, pe termen scurt, achizitionarea de catre Guvern a unor mari intreprinderi financiare si a unor datorii si active ale bancilor va avea un efect socant asupra americanilor, care sunt cei care garanteaza aceste achizitii prin impozitele pe care le platesc. Totusi, daca situatia nu se va rezolva imediat, criza ii va afecta si mai mult.

Admitand faptul ca de obicei Guvernul American nu intervine in asemenea cazuri, Bush a declarat: "Economia americana este confruntata cu provocari fara precedent, la care raspundem cu actiuni fara precedent. Preluarea datoriilor si activelor bancilor, achizitionarea unor mari institutii financiare, precum si asigurarea, astazi, a fondurilor mutuale va costa guvernul circa un trilion de dolari".

Mai multi oameni politici si numerosi americani se pronunta pentru oprirea planului de salvare a sectorului financiar, elaborat de secretarul de stat Henry Paulson si sustinut de administratia Bush. Site-ul NoWallStreetBailout.com este doar unul dintre multe site-uri care gazduiesc petitii de protest impotriva planului.