Sistemul financiar european nu are nevoie de un plan de salvare asemanator celui intocmit in Statele Unite, a declarat joi Jean-Claude Juncker, presedintele consiliului ministrilor de finante Eurogroup, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Aceasta declaratie vine la o zi dupa ce directorul executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, sustinea ca oficialii europeni ar trebui sa pregateasca masuri similare pachetului american de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde de dolari.

"Nu vad de ce am pune la punct un program asemanator in Europa", a declarat Juncker pentru postul german de radio Deutschland Radio Kultur, adaugand ca economia Statelor Unite este mult mai afectata de criza creditelor, decat cea europeana.

Franta si Germania, cele mai mari economii ale zoneri euro, au luat in calcul, saptamana aceasta, posibilitatea punerii la punct a unui plan asemanator pentru sistemul bancar european. Desi este in favoarea unui plan similar celui american, Ackermann a precizat totusi ca Europa nu are nevoie imediata de un astfel de proiect.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Germania "nu poate si nu va emite un cec pentru toate bancile".

Totodata, Jean-Claude Juncker se declara multumit de aprobarea, de catre Senatul Statelor Unite, a planului de 700 miliarde de dolari destinat salvarii sistemului bancar american.

"Ma bucur ca planul a obtinut aprobarea Senatului si sper ca votul Camerei Reprezentantilor va avea acelasi rezultat. Aprobarea planului este necesara pentru calmarea crizei financiare", a adaugat Juncker.

Senatul Statelor Unite a aprobat, miercuri, planul de 700 miliarde de dolari destinat salvarii sectorului financiar, punand presiune asupra deciziei Camerei Reprezentantilor pentru aprobarea planului, despre care liderii politici spun ca este vital pentru evitarea unei catastrofe economice.