Banca Centrala Europeana a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la 4,25%, acest nivel fiind stabilit la inceputul lunii iunie a acestui an, potrivit Reuters. Analistii intervievati de Reuters estimasera ca BCE va mentine dobanda cheie la acelasi nivel, din cauza preocuparii sale cu privire la nivelul inflatiei.

Acestia asteapta discursul presedintelui institutiei, Jean-Claude Trichet, de la ora 12:30 GMT pentru a sesiza in ce masura criza financiara a afectat perspectivele privitoare la evolutia viitoare a dobanzii cheie.

Potrivit Reuters, exista semne tot mai clare ca economia zonei euro sufera dupa un an de turbulente pe pietele financiare, care s-au adancit in ultimele saptamani. In acelasi timp, somajul in zona euro a crescut in mod neasteptat iar activitatea in industrie se afla la cel mai scazut nivel de dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Cea mai mare parte a analistilor se asteapta ca aceste probleme sa duca la o reducere a ratei dobanzii de politica monetara la inceputul anului viitor.

Inflatia anuala a scazut la 3,6% in luna septembrie, insa acest nivel este peste tinta Bancii Centrale Europene, de 2%.