Majorarea salariilor pentru intregul sector bugetar va antrena cresteri inflationiste fara precedent, va obliga Banca Centrala sa majoreze rata dobanzii, va genera explodarea deficitului de cont curent, deprecierea cursului de schimb si intrarea Romaniei in stare de instabilitate economica, a avertizat joi ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Declaratia ministrului vine dupa ce votul Camerei Deputatilor privind majorarea salariilor profesorilor a antrenat cereri similare din partea intregului sector bugetar.

El a subliniat ca actuala situatie poate pune in discutie chiar legitimitatea calitatii de stat membru al Uniunii Europene, prin prisma deteriorarii deficitului bugetar, precum si amenintarea stabilitatii economice, "componenta a interesului national".

"In aceste conditii de gravitate este nevoie de implicarea tuturor institutiilor statului", a spus Vosganian, adaugand ca sunt necesare punctele de vedere ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a Curtii Constitutionale.

De asemenea, ministrul a solicitat si un punct de vedere din partea BNR, care trebuie sa avertizeze asupra posibilelor pericole.

Varujan Vosganian a precizat ca Guvernul ia in calcul inclusiv contestarea deciziei privind majorarea salariilor profesorilor la CCR, pe fondul unui posibil conflict de interese intre puterile statului, in conditiile in care doar Parlamentul reunit poate decide asupra majorarilor de deficit bugetar si in privinta acceptarii sau respingerii ofertei fiscal bugetare a Executivului.

Ministrul finantelor a subliniat ca aplicarea masurii privind marirea salariilor profesorilor nu poate fi facuta discriminatoriu, in conditiile in care majorarea veniturilor in sectorul bugetar trebuie facuta in mod unitar. In caz contrar, restul bugetarilor se vor simti nedreptatiti si apar reactii in lant, de la miscari ample de protest si pana la greva generala.

O astfel de greva generala a administratiei publice centrale si locale, anuntata in perioada urmatoare, ar putea conduce la blocarea Trezoreriei, "ceea ce ar putea avea efecte de necontrolat" asupra economiei.

Varujan Vosganian a declarat ca, in cazul in care se ajunge la majorarea salariilor pentru intreg personalul bugetar, Guvernul are doua alternative:

  • cresterea fondului salariilor cu 21 miliarde lei (6 miliarde euro) si eliminarea completa a programelor investitionale pentru educatie, sanatate si infrastructura;
  • majorarea deficitului bugetului consolidat la 7%, cu riscul de a incalca Tratatul de aderare, programul de convergenta si Tratatul de la Maastricht, ceea ce ar pune in discutie chiar statutul Romaniei de tara membra a UE.

In plus, majorarea salariilor pentru sectorul bugetar "ar antrena crize, miscari ample de protest din partea personalului nebugetar", a spus el, in conditiile in care salariile medii dintr-o serie de industrii precum cea textila, incaltaminte, pielarie sunt la nivelul de 800 lei, mult sub media la care ar ajunge bugetarii - 3.000 lei.

Ministrul propune, pentru evitarea unei astfel de situatii, un acord national intre organizatiile patronale, sindicale si partidele parlamentare asupra principiilor privind modificarea salarizarii personalului bugetar, astfel incat, indiferent de viitoarea configuratie politica a parlamentului, "sa existe un angajament ferm in legatura cu solutia de la care porneste garantarea stabilitatii financiare".