Suntem chiar la inceputul unei recesiuni, 2009 va fi anul cu cea mai redusa crestere economica din ultimii cinci ani, avertizeaza ministrul de finante, Aleksei Kudrin. „Recesiunea din SUA va influenta economia mondiala, pietele emergente si Rusia”, crede Kudrin, care anticipeaza o „scadere a incarcaturii capacitatilor de productie”, pentru ca „toate economiile depind de cerere, care se reduce”.

SUA poate intra in faza de stagnare, cand preturile continua sa creasca, iar volumul productiei sa scada. Potrivit explicatiilor responsabilului rus, ritmurile ridicate ale cresterii economiei nationale au fost intretinute, cu precadere, de factori exteriori - petrol scump si credite ieftine.

„Suntem pregatiti pentru o scadere a factorilor fundamentali: preturile la titei si fluxul de capital”, spune el. Asa se va reflecta criza financiara internationala asupra economiei ruse.

„Nu se va mai putea vorbi de o consolidare a rublei”, a atras atentia ministrul. „Din supraincalzita, economia va deveni neincalzita, iar excedentul de cont curent va deveni deficit”, promite seful Grupului de expertize economice, Evsei Gurvici. Daca anul acesta excendentul va atinge 7% din PIB, pana in 2010 deficitul va ajunge la 2,5% din PIB. Rezervele valutare internationale nu vor mai creste: in 2007 ele au sporit cu 150 miliarde. In 2011 va fi 0, este convins Gurvici, citat de Vedomosti.