Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat joi ca actuala criza financiara constituie "un eveniment care nu a mai fost intalnit de la al Doilea Razboi Mondial", cu "un nivel de incertitudine absolut exceptional".

"Nimic in trecut nu seamana cu ceea ce vedem ca se intampla in prezent. De la al Doilea Razboi Mondial, suntem martorii unor evenimente pe care nu le-am mai intalnit", a declarat Trichet, la France 24.

Aceasta situatie "cere raspunsuri la inaltimea evenimentelor" de la toti factorii responsabili - sectorul privat si actorii publici, inclusiv guvernele, a adaugat presedintele BCE.

Jean-Claude Trichet a precizat ca este necesara "trecerea in revista a tuturor elementelor care compun sistemul financiar mondial" pentru a preveni aparitia unei crize similare.

"Sunt evenimente extrem de importante si de grave si trebuie sa tragem toate lectiile de aici. (...) Aceasta criza nu trebuie sa se repete", a spus el.

Presedintele BCE a explicat ca Banca a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4,25% pentru ca riscurile privind majorarea inflatiei nu au fost inca eliminate: "Exista in economia reala factori care vor reduce riscul unei inflatii viitoare", dar aceste riscuri nu au fost eliminate. Acesta este motivul pentru care am mentinut nivelul dobanzii la 4,25%".

"Suntem aici pentru a inspira incredere concetatenilor nostri. Prima grija a acestora este nivelul inflatiei", si aceasta este si principala ingrijorare a pietelor, care vor sa stie ca pot conta pe stabilitatea preturilor, a subliniat Trichet.