Uniunea Europeana trebuie sa adopte o abordare coordonata a crizei financiare, in loc ca statele membre sa actioneze individual, a afirmat directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, citat de NewsIn. "Situatia economica mondiala este foarte ingrijoratoare, iar FMI va publica estimari de crestere semnificativ mai mici decat cele pe care le-am avut pana in prezent", a declarat Strauss-Kahn, dupa o intalnire cu presedintele francez Nicolas Sarkozy. "FMI considera ca problema este globala si ca este nevoie de un raspuns global", a adaugat el.

Seful FMI a mai spus ca situatia este ingrijoratoare si ca pierderile bancilor sunt "mai mari decat se estimase". "Trebuie sa li se transmita pietelor mesajul ca tarile europene nu vor actiona individual, ci unitar".

Intrebat daca tarile europene vor reusi sa obtina aceasta unitate, dupa ce in ultimele zile au avut pareri contradictorii cu privire la cea mai buna modalitate de a reactiona la criza, Strauss-Kahn a raspuns: "Cred ca sunt capabile de acest lucru".

In fata crizei financiare care a traversat Atlanticul saptamana trecuta, tarile europene au reactionat rapid, dar in dezordine. Doar intr-o saptamana, banca franco-belgiana Dexia si asiguratorul financiar belgiano-olandez Fortis au fost nationalizate, banca britanica Bradford & Bingley a fost preluata partial de Santander, iar Germania a organizat pentru Hypo Real Estate cel mai mare plan de salvare din istoria sa.

In aceeasi zi in care s-a intalnit cu directorul FMI, presedintele francez Nicolas Sarkozy, care detine presedintia Uniunii Europene, gazduieste un summit la care participa cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown si premierul italian Silvio Berlusconi, dar si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Rezultatul scontat este, in mod evident, mai multa coordonare", a declarat sambata ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

Totusi, pregatirea reuniunii a fost marcata de diviziunile franco-germane. Berlinul a respins fara menajamente ideea, avansata cu prudenta de Franta, a unui fond european de salvare a bancilor in dificultate, dupa modelul planului Paulson din Statele Unite, adoptat definitiv de Congres vineri.

Reuniunea de la Paris are scopul de a armoniza reactiile europenilor la criza si de a evita adoptarea la nivel national a unor masuri care ar putea dauna echilibrului economic si financiar general al Uniunii Europene. Guvernul irlandez, spre exemplu, a oferit o garantie nelimitata pentru toate depozitele a sase banci irlandeze. Masura i-a iritat pe partenerii Dublinului, Londra apreciind ca aceasta incalca in mod inadmisibil regulile concurentei.