"Sistemul bancar din Romania este stabil, este sigur", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la finalul unei intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu, consacrata crizei financiare actuale. Isarescu a adaugat ca "titlurile de stat reprezinta cel mai sigur instrument in acest moment". Tariceanu a afirmat ca nu poate fi de acord ca Romania "sa intre intr-o sarabanda fara sfarsit a majorarilor salariale fara niciun fel de suport economic, care ar duce tara intr-o fundatura". Intalnirea de luni de la clubul BNR a intervenit in contextul in care liderii principalelor puteri economice europene s-au intalnit, sambata, la Paris, pentru un minisummit destinat sa linisteasca opinia publica si pietele in legatura cu masurile luate pentru a contracara criza financiara.

Calin Popescu Tariceanu:

  • "In ultimii ani, in mod sistematic, indiderent de indicele de productivitate a muncii, cresterile salariale au depasit acest indice, a adaugat guvernatorul BNR. "Ma tem ca in perioada urmatoare, Romania va fi fortata sa accepte cresteri de salarii sub indicele de productivitate a muncii", a continuat el. "BNR nu are doar dreptul, ci si datoria sa spuna clar si raspicat aceste lucruri".
  • "Nu sunt impotriva majorarilor salariale - invatamantul este domeniul care a beneficiat in ultimii 4 ani de cresteri cu cea mai mare rata de crestere - peste 93%, dar nu pot fi de acord ca Romania sa intre intr-o sarabanda fara sfarsit a majorarilor salariale fara niciun fel de suport economic, care ar duce tara intr-o fundatura", a afirmat si premierul Calin Popescu-Tariceanu.
  • "Impactul este greu de calculat daca majorarile salariale vor fi extreme. Toate cresterile de pana acum au fost sustinute economic.
  • "Majoarea salariilor pentru toti bugetarii la nivelul solicitat ar necesita cheltuieli bugetare totale de 10 miliarde euro, care ar putea fi acoperite doar prin aplicarea unui impozit suplimentar de 2.000 euro pentru fiecare dintre cei 5 milioane de salariati", a afirmat primul-ministru. 
  • "Romania, ca si celelalte tari europene, poate adopta masuri in caz de necesitate. Nu are rost sa discutam acum de masuri punctuale deoarece nu avem in acest moment o problema", a declarat premierul.

Mugur Isarescu:

  • Referindu-se la eventualele efecte ale crizei financiare mondiale, guvernatorul BNR a afirmat ca a avut cu seful Guvernului o discutie referitoare la delimitatea efectelor negative care ar putea veni din exterior, din cauza crizei financiare, insa a tinut sa sublinieze ca "Sistemul bancar din Romania este stabil, este sigur". El a adaugat ca "Bancile s-au convins acum ca e bine sa fie prudente", a afirmat guvernatorul BNR, care a dat de inteles ca, in cazul in care va fi nevoie, va forta bancile sa fie si mai prudente.
  • Mugur Isarescu a mai spus ca, in cazul in care va fi nevoie, "Vom conlucra cu alte state europene", in contextul crizei financiare.
  • Referitor la deprecierea monedei nationale, guvernatorul BNR a afirmat ca "Nu exista motive de ingrijorare profunda. Totusi, cand ai inflatie mare sau tensiune politica, cum e cu aceste solicitari de majorari salariale, piata valutara din Romania este o piata vie si reactioneaza".
  • "Piata monetara este in exces de lichiditate. Cursul se misca in limite normale in contextul national si international, iar BNR este pregatita sa intervina punctual, in cazul in care va fi nevoie", a mai spus guvernatorul BNR.
  • "Titlurile de stat reprezinta cel mai sigur instrument in acest moment", a adaugat guvernatorul BNR.
  • "Preocuparea BNR nu se refera la un domeniu sau altul, ci la un nivel general al salariilor, dar trebuie sa reactionam la o decizie daca are darul sa declanseze o avalansa de cresteri salariale si o spirala inflationista, cum se pare ca tinde sa se intample in Romania", a spus Isarescu.
  • "Nu sfatuim pe nimeni ca masuri de crestere a salariilor sa fie adoptate acum pe baza unor masuri fiscale inca necunoscute", a afirmat guvernatorul BNR.

Europa incearca sa ia masuri in fata crizei financiare

Intalnirea de luni dintre Tariceanu si Isarescu de la clubul BNR a intervenit in contextul in care liderii principalelor puteri economice europene s-au intalnit, sambata, la Paris, pentru un minisummit destinat sa linisteasca opinia publica si pietele in legatura cu masurile luate pentru a contracara criza financiara. Reuniunea de la Paris a avut scopul de a armoniza reactiile europenilor la criza si de a evita adoptarea la nivel national a unor masuri care ar putea dauna echilibrului economic si financiar general al Uniunii Europene.

"Fiecare Guvern va folosi metodele proprii pentru a face fata crizei financiare, dar intr-o maniera coordonata", a afirmat seful statului francez, Nicolas Sarkozy, la incheierea summit-ului. "Trebuie luate masuri rapide in asa fel incat sa putem opri orice risc care ar putea fi luat in considerare in aceasta perioada. Toti jucatorii importanti de pe piata financiara trebuie sa fie supravegheati", a adaugat Sarkozy.

In jurul presedintelui francez, care detine presedintia Uniunii Europene, s-au reunit cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Gordon Brown si premierul italian Silvio Berlusconi. Vor fi prezenti si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Disensiuni intre europeni

Intalnirea de la Paris s-a dorit a fi prima etapa a regandirii capitalismului financiar, ceruta de seful statului francez.

Totusi, pregatirea sa a fost marcata de diviziunile franco-germane. Berlinul a respins fara menajamente ideea, avansata cu prudenta de Franta, a unui fond european de salvare a bancilor in dificultate, dupa modelul planului Paulson din Statele Unite, adoptat definitiv de Congres vineri.

Pe de alta parte, ministrii de finante ai zonei euro se intalnesc luni, la Luxemburg, pentru a discuta modalitati prin care sa se evite agravarea crizei financiare propagate din Statele Unite.

Ministrii ar putea discuta ideea unui fond comun european pentru salvarea sectorului bancar, similar planului american aprobat recent de Congresul de la Washington.

Solutia nu a fost agreata insa pana in prezent. Acest proiect ar putea fi pus in aplicare in Germania, potrivit ministrului de finante, Peer Steinbrück, dupa ce oficialii de la Berlin au decis, duminica seara, adoptarea unui pachet de masuri pentru salvarea bancii Hypo Real Estate.