Sunt tineri, cu un copil de scoala. Stau in Vitan, intr-un apartament luat acum doi ani, prin credit ipotecar. Nu au avut bani, asa ca au mai luat unul de nevoi personale, pe care l-au depus ca avans. Doamna Ionescu este functionar public si castiga 1.100 de lei. Domnul Ionescu are venit mai mare, de 3.000 de lei. Anul trecut, si-au cumparat in rate si o masina. Sperau ca lui, domnului Ionescu adica, sa i se mareasca salariul cu inca 1.500 de lei, adica exact rata masinii.

Pana luna trecuta nu urlau de durere. Isi achitau cele 700 de euro, cat insumau ratele la banci, iar din restul de bani se descurcau. De luna trecuta insa, lucrurile au evoluat dramatic. Banca le-a urcat rata la creditul ipotecar cu peste 120 de euro/luna, iar ratele la celelalte imprumuturi au crescut cu 100 de euro. Acum, familia Ionescu, care locuieste in sectorul 3, plateste 1.050 de euro pe luna. Ieri au avut scadenta. Din cei 4.100 de lei, si-au putut cumpara exact 1.043 de euro. « Am luat 1.040 », ce era sa fac ?, imi spunea in mail domnul Ionescu. Bancile trebuie platite, ca altfel te scot in strada. I-am intrebat din ce vor trai. Nu stiu. Se gandesc sa isi vanda casa luata acum doi ani, dar le e teama ca n-o sa aiba cumparatori. “Oamenilor le e teama cand aud ca ai credit bancar. Adica nu inteleg ca mai intai trebuie radiata ipoteca pe casa, dupa care putem trece la vanzarea propriu-zisa. Prefera ceva fara sarcini suplimentare”, mi-a mai explicat Ionescu.

In plus, doamna Ionescu s-a imbolnavit. Nici nu se pune problema sa se duca la control, ca nu au cu ce. Azi isi duc la amanet bijuteriile. Nu sunt multe, dar spera sa scoata vreo 500 de lei pe ele. Prioritatea lor e copilul, care trebuie hranit. Saracutul, habar nu are de ce i s-a taiat de pe lista excursia cu scoala si nici de ce notele bune nu ii mai sunt rasplatite. Cuvantul “austeritate” l-a auzit acum. Inca nu a aflat ce inseamna, dar dupa cum discutau parintii, nu i se pare a fi ceva de bine.

Aseara, dupa ce s-au vazut cu ratele la zi, au facut un mic consiliu de familie. Ce e de facut? Sa ceara salarii mai mari? Sa vanda masina? Sa renunte totusi la casa? Sa le ceara parintilor sa-i ajute?

Au decis ca domnul Ionescu sa isi mai caute un al doilea job, part time. Doamna Ionescu nu prea a fost de acord, ca asta inseamna sa nu mai fie alaturi de familie. “Si cine o sa plateasca intretinerea? Tu, cu salariul tau de doi bani?”, a urlat disperat, pentru prima oara, la sotie, domnul Ionescu. Intretinerea e vineri, iar acum e abia marti. Pana vineri poate facem rost….

Au adormit cu televizorul aprins. Pacat. La numai cateva minute dupa ce au adormit, la tv a aparut premierul Tariceanu, care dadea asigurari ca la noi nu se va intampla nimic rau, cata vreme sistemul financiar e solid si fara probleme. Daca-l auzeau, Ionestii sigur nu si-ar mai fi facut atatea probleme.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.