Presedintele Dmitri Medvedev a anuntat marti acordarea de credite in valoare de 950 de miliarde de ruble (aproximativ 26,7 miliarde euro) principalelor banci rusesti, informeaza AFP.

Statul va acorda bancilor ruse un credit in valoare totala de 950 miliarde de ruble pe termen de minim cinci ani, a declarat presedintele Medvedev dupa consfatuirea cu ministrii de resort. "Aceasta suma globala poate fi impartita, de comun acord, in felul urmator: Sberbank - 500 miliarde, VTB - maxim 200 miliarde, Rosselhozbank - pana la 25 miliarde, altor banci - nu mai mult de 225 miliarde", a spus seful statului, citat de ITAR-TASS.

Imediat dupa anuntul facut de liderul de la Kremlin, actiunile Sberbank si VTB s-au scumpit cu peste 10% la bursele rusesti.

Decizia anuntata de liderul rus are darul de a combate criza financiara mondiala, care a determinat luni cea mai slaba sedinta de tranzactionare din istoria burselor ruse.

Tranzactionarea a fost din nou suspendata, marti, la cele doua burse din Moscova, RTS si Micex, chiar inainte de inceperea sedintei. Luni, principala bursa din Moscova a inchis sedinta cu cea mai mare scadere inregistrata vreodata, dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in perspectivele de crestere ale tarii, conform analistilor.

Patru mari companii petroliere ale Rusiei - Lukoil, Rosneft, RNK-BP si Gazprom - s-au adresat guvernului cu rugamintea de a le acorda credite in conditii de piata pentru stingerea datoriilor la creditele externe. Anuntul a fost facut de presedintele Lukoil, Vagit Alekperov. Potrivit afirmatiilor sale, Lukoil spera sa obtina intre 2 si 4 miliarde de dolari, informeaza agentia Interfax.