Ministrii europeni de finante au decis marti majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 euro, transmite AFP.

"Statele UE sunt de acord sa extinda protectia depozitelor populatiei pana la un nivel minim de 50.000 de euro, in conditiile in care multe state membre ale Uniunii Europene sunt hotarate sa urce plafonul cel putin pana la 100.000 de euro", conform unor surse europene.

Acordul este mai putin ambitios decat cel initial, care prevedea o majorare a plafonului minim pana la 100.000 de euro.

Statele din Uniunea Europeana s-au angajat, de asemenea, sa sustina toate marile grupuri financiare semnificative pentru sistem, in caz de nevoie, pentru a evita raspandirea crizei, a anuntat ministrul german de finante, Jorg Asmussen. O decizie in acest sens a fost adoptata de ministrii de finante europeni in cadrul unei intalniri desfasurate la Luxemburg, consacrata crizei financiare internationale.

Liderii europeni si-au afirmat, de asemenea, determinarea "de a recurge la actiuni coordonate" pentru a raspunde crizei financiare. "Europa este unita in fata crizei", a declarat ministrul francez de finante, Christine Lagarde, adaugand ca "suntem pregatiti sa asiguram soliditatea si stabilitatea sistemului nostru financiar".

Dupa discutii prelungite, liderii europeni decisesera luni ca planul de masuri pentru sustinerea sectorului financiar sa fie dat publicitatii doar dupa ce documentul va fi aprobat de toti cei 27 de ministrii de finante.

Acest plan a fost discutat prima data de liderii statelor din zona euro. Luni seara, la o conferinta de presa amanata cu peste doua ore din cauza prelungirii dezbaterilor, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker nu a vrut sa ofere mai multe detalii despre masurile avute in vedere, dar a respins cu fermitate speculatiile ca europenii nu pot face fata crizei financiare.

Liderii europeni au in vedere o serie de masuri care sa asigure stabilitatea sistemului financiar si care sa ii protejeze pe deponentii la banci.

De altfel, Banca Centrala Europeana va continua sa sustina cu lichiditati sistemul bancar european pentru a veni in ajutorul intreprinderilor in criza actuala, a anuntat luni seara presedintele bancii, Jean-Claude Trichet. "Noi vom continua sa furnizam pe piata monetara toate lichiditatile de care va fi nevoie, atat timp cat va fi necesar", a declarat Trichet.