Banca Centrala Europeana intervine zilnic pe pietele financiare, fara sa reuseasca insa sa atenueze tensiunile provocate de criza, si chiar o reducere a dobanzii de politica monetara nu va fi suficienta pentru a restaura increderea, sustin analistii economici intervievati de AFP.

Reducerea dobanzii devine din ce in ce mai credibila si ar putea fi aplicata chiar inaintea urmatoarei reuniuni a consiliului guvernatorilor, programata la inceputul lunii noiembrie. "Nu vad ce mai asteapta BCE", afirma analistul Sylvain Broyer, de la Natixis.

"O reducere de urgenta a dobanzii" ar putea avea loc chiar in urmatoarele zile, estimeaza analistii Citi Bank.

Desi BCE a mentinut, saptamana trecuta, principala dobanda la 4,25%, Franta a admis ca o scadere a fost luata in calcul, in cazul unei situatii "absolut exceptionale".

Or, in ultima vreme, mai multe tari europene au anuntat garantarea depozitelor cetatenilor lor, iar Germania a venit pentru a doua oara in ajutorul bancii Hypo Real Estate. "De joia trecuta, situatia s-a degradat dramatic", considera Sylvain Broyer.

Injectii masive de capital, dar dobanzile interbancare raman mari

De la inceputul crizei, BCE a utilizat acelasi instrument pentru a calma pietele: injectii masive de lichiditati. Chiar marti, BCE a imprumutat bancilor 50 de miliarde de dolari si 250 de miliarde de euro.

Prin aceasta actiune, BCE incearca sa suplineasca nevoile pietei interbancare, unde dobanzile sunt foarte ridicate iar bancile refuza sa se imprumute intre ele, neincrezatoare in expunerile celorlalte institutii financiare.

Dar, sustine Stephane Deo, economist sef la UBS, "pietele nu sunt nici impresionate, nici convinse". Proba - dobanzile interbancare raman ridicate iar cererea ramane mare in cadrul operatiunilor cu BCE, in special in dolari.

"Actiunea desfasurata de BCE este esentiala pentru supravietuirea, pe termen scurt, a mai multor banci europene, dar este insuficienta pentru rezolvarea problemelor", crede Sylvain Broyer.

Pana in prezent, BCE a insistat asupra disocierii operatiunilor sale pentru gestionarea crizei si politica monetara promovata, care vizeaza stabilizarea preturilor.

Criza financiara s-ar putea transfera in economie, prin limitarea creditarii

Piata financiara cere reducerea rapida a dobanzii de politica monetara, pentru a evita ca problemele de lichiditate cu care se confrunta bancile sa paralizeze intregul sistem de credite, afectand intreprinderile si gospodariile. "Nervozitatea de pe pietele financiare este in curs de a patrunde si in sistemul economic", sustine Gilles Moec, de la Bank of America.

Cu toate acestea, analistii sunt siguri ca influenta BCE asupra crizei financiare ramane limitata. "O reducere a dobanzii nu va aduce un raspuns global la situatia economica actuala. Nu exista solutii izolate", afirma analistii de la Citi Bank. "BCE nu are solutii. Banca Centrala poate doar sa aplice o terapie la simptomele pietei", declara Michael Schubert, de la Commerzbank.

Proba: BCE a afirmat in mod repetat ca o reducere a dobanzii va avea influenta asupra conjuncturii economice in interval de un an, iar asupra preturilor dupa 18 luni.

"Un astfel de gest ar fi, deci, pur psihologic", constata Gilles Moec.

Dar, in aceste vremuri de panica bursiera, orice masura care poate ajuta pietele este binevenita, noteaza AFP.