Productia industriala din Romania si Ungaria a scazut in august, pe fondul diminuarii cererii europene pentru produsele exportate de cele doua tari, iar analistii considera ca agravarea crizei economice mondiale face ca perspectivele sa fie din ce in ce mai sumbre, relateaza Reuters.

In Romania, productia anuala a scazut in august cu 1,5% si cu 8,7% fata de luna precedenta.

Analistii consultati de Reuters si citati de NewsIn considera, de asemenea, ca incetinirea economica europeana se face resimtita asupra situatiei locale mai repede decat se estima.

"Vestile proaste au venit mai repede decat ne asteptam si arata impactul direct si rapid al incetinirii economice din zona euro, ce nu va putea fi evitat de Romania", a declarat un economist din cadrul ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

"Acesta este numai inceputul, iar in urmatoarele sase luni nu ne putem astepta ca lucrurile sa se amelioreze", a subliniat el.

Ungaria: productia industriala scade cu aproape 6%

Productia industriala a Ungariei a scazut cu 5,9% fata de aceeasi perioada din anul anterior, potrivit datelor neajustate. Cifrele ajustate la numarul zilelor lucratoare au indicat o coborare de 1,2%, a anuntat marti biroul central de statistica KSH.

"Productia industriala din Ungaria a fost foarte slaba, desi ajustarea la numarul de zile lucratoare ajuta putin. Cu toate acestea, un declin de 6% este foarte mare", a declarat un economist din cadrul K&H Bank, Gyorgy Barcza.

Scaderea de 5,9% a fost, de asemenea, mai accentuata decat estimau analistii, acestia prevazand o coborare de 1,8% in cadrul unui sondaj Reuters.

Productia a scazut in contextul in care cererea Uniunii Europene pentru autoturisme si piese auto fabricate in Ungaria a continuat sa se micsoreze si cele doua segmente cheie au avut un nivel al productiei in usoara scadere, iar cererea interna a ramas la acelasi nivel, a anuntat KSH.

Statisticianul KSH, Miklos Schindele, a declarat ca tendintele lunii august sunt similare celor din lunile anterioare si ca nu pare a avea loc o scadere dramatica a productiei.

Insa previziunile analistilor asupra regiunii raman negative, in contextul in care incetinirea economica mondiala este asteptata sa se accentueze.