Federal Reserve va interveni pe piata, pentru a impiedica transferarea crizei financiare in economia reala, si va cumpara efecte de comert si certificate de depozit, ceea ce va permite societatilor comerciale sa faca fata nevoilor de lichiditati pe termen scurt, anunta AFP.

Banca centrala americana va infiinta o structura care va cumpara efecte de comert cu scadenta la trei luni, garantate sau nu de active. Obiectivul Fed este sa impiedice transferarea crizei de pe piata creditelor asupra economiei reale, punand la dispozitia intreprinderilor acest tip de imprumut pentru plata furnizorilor sau a salariatilor.

Decizia Fed vine pe o piata care tinde sa se blocheze din ce in ce mai mult, cu consecinte extrem de negative asupra intreprinderilor, care nu mai gasesc solutii de creditare la bancile care refuza sa mai acorde imprumuturi.

Fed nu a facut publica suma necesara pentru o astfel de operatiune, dar se presupune ca vor fi mobilizate fonduri enorme. Un inalt responsabil american a declarat, sub protectia anonimatului, ca piata eligibila atingea, in luna august, 1.300 de miliarde de dolari.

Amploarea programului "depinde de conditiile pietei", a explicat el, adaugand ca Fed va cumpara atat cat va fi necesar pentru a readuce piata la o functionare normala.

Sistemul va fi pus in aplicare "cat de curand posibil", a precizat sursa citata, fara a mentiona daca este vorba despre zile sau saptamani.

Trezoreria va finanta acest sistem printr-un "depozit special" la dispozitia bancii centrale a statului New York, intermediarul traditional intre banca centrala americana si pietele financiare.

Fed va percepe un comision pentru cumpararea efectelor de comert care nu sunt garantate de active.

Fed a explicat ca a recurs la acest sistem in conditiile in care piata efectelor de comert a cunoscut, in ultimele saptamani, "tensiuni considerabile", dupa ce fondurile monetare care finanteaza de obicei astfel de operatiuni sunt din ce in ce mai reticente in a aproba credite.