Statele Unite vor suferi o scadere economica accentuata sau chiar o recesiune, daca tinem cont de impactul pe care l-au avut crizele bancare similare de la nivel mondial din ultimii 30 de ani, a anuntat marti Fondul Monetar International, relateaza agentiile internationale de stiri, citate de NewsIn.

Intr-un studiu recent, FMI precizeaza ca riscul de recesiune este mai mare atunci cand criza financiara este precedata de cresterea preturilor la locuinte si de extinderea rapida a creditelor, asa cum a fost in cazul Statelor Unite.

Dupa mai multi ani de boom in sectorul ipotecar, economia americana a fost zguduita de o criza a creditelor ce s-a extins pe Wall Street si a provocat cele mai mari probleme financiare de la Marea Criza din 1929-1933.

FMI pledeaza pentru o interventie puternica a statelor

Fondul Monetar International a cerut, marti, o interventie solida a puterilor publice, pentru calmarea tensiunilor din sistemul bancar, confruntat cu pierderi potentiale de 1.400 miliarde dolari.

"Nu vrem sa recomandam statelor masuri concrete, dar credem ca trebuie sa abordeze trei probleme: fondurile proprii ale bancilor, activele cu probleme si finantarea", a declarat directorul departamentului pentru piete financiare al FMI, Jaime Caruana.

Fondul si-a revizuit semnificativ estimarile privitoare la pierderile legate de devalorizarea activelor financiare americane si le-a evaluat la circa 1.400 miliarde dolari, comparativ cu 945 miliarde dolari, cat fusese estimarea anterioara.

Potrivit FMI, bancile vor trebui sa isi majoreze capitalul cu 675 miliarde dolari in urmatorii cinci ani.

Intrebat daca FMI va alege o abordare mai putin liberala, Caruana a spus ca "fragilitatea sistemului este un argument serios" pentru interventie publica.

FMI a mers pana la a recomanda statelor sa injecteze direct fonduri publice in "institutiile financiare viabile", salutand astfel decizii cum ar fi cea de nationalizare a bancii Fortis in Olanda.

Caruana a sugerat, totodata, crearea si in alte tari in afara de Statele Unite a unor programe de rascumparare de catre stat a activelor toxice. Planul secretarului american al Trezoreriei, Henry Paulson, "merge in directia cea buna".