Dupa o zi catastrofica la bursa pentru 3 din cele mai mari 4 banci britanice, premierul Brown a decis lansarea unui plan de salvare a sectorului bancar din Regat. Anuntul oficial va fi facut cel mai probabil miercuri de catre Aliston Darling, in deschiderea sedintei bursiere, pentru a avea cel mai puternic impact. Presa britanica a scris despre injectia de lichiditate de pana la 64 de miliarde de euro care va avea loc in aceste zile, in tentativa de a relansa imprumuturile interbancare, blocate in acest moment.

Se stie ca pe parcursul zilei de marti Royal Bank of Scotland (RBS), a pierdut 39% din valoare, dupa ce in urma cu o zi mai scazuse cu 20%. Situatia nu este mai putin fericita pentru Halifax Bank of Scotland (HBOS), a carei valoare s-a injumatatit in numai cateva zile, astfel ca nu e deloc exclus ca ea sa fie preluata de concurenta Lloyds TSB.

Barclays si Lloyds TSB, respectiv numarele 3 si 4 ale sistemului ingrijoreaza foarte serios piata, zvonurile vorbind despre solicitarea facuta de acesti jucatori catre Alistair Darling in vederea obtinerii unui ajutor de urgenta. Potrivit Bloomberg, RBS, Barclays, Lloyds TSB alaturi de alte 3 banci britanice au de rambursat 69 miliarde de euro cu scadenta martie 2009.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.