Banca Centrala Europeana (BCE), Federal Reserve si alte banci centrale au redus miercuri dobanzile cheie cu jumatate de punct procentual, intr-o actiune concertata, menita sa ajute bancile pentru a face fata crizei economice globale. BCE a scazut dobanda de politica monetara la 3.75%. Si Fed-ul american a decis sa reduca dobanda cu jumatata de punct, pana la 1.50% Masuri similare au fost luate si de Banca Angliei si de bancile centrale din Elvetia, Canada si Suedia. Banca Japoniei si-a anuntat sprijinul pentru "aceste actiuni de politica monetara".

Fed-ul american a redus dobanda de referinta cu jumatate de punct, pana la 1.50%. Oficialii de la Washington au anuntat ca au luat aceasta decizie din cauza "semnelor de slabire ale activitatii economice si pentru a reduce presiunile inflationiste".

BCE a decis sa reduca dobanda de referinta de la 4.25% la 3.75%, pentru a face fata crizei financiare.

Banca Angliei a redus dobanda pana la 4.5%, in timp ce Banca Centrala a Suediei a scazut dobanda cu 0.5%, valoarea acesteia atingand in acest moment 4.25%.

Banca Japoniei si-a anuntat sprijinul pentru "aceste actiuni de politica monetara", insa a declarat ca nu va intreprinde o reducere a dobanzii care se situeaza deja la 0.50%.

Si Banca Centrala a Elvetiei a decis, miercuri, sa coboare cu un sfert de punct procentual dobanda de referinta. Miscarea a fost decisa in cadrul unei actiuni concertate cu banca centrala a Canadei, cu banca centrala a Marii Britanii, cu Banca Centrala Europeana, cu Federal Reserve (Fed), banca centrala a Suediei si banca centrala a Japoniei.