Coface ar putea revizui in scadere ratingul Romaniei, in conditiile in care cheltuielile bugetare vor fi majorate "populist", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, intr-un comunicat de presa. Agentia de rating atrage atentia ca exista un risc din ce in ce mai mare de aterizare dura a economiei romanesti in conditiile in care anuntatele majorari salariale se vor produce.

"Daca acum cateva luni Coface excludea aceasta posibilitate, deoarece situatia internationala nu ar fi condus decat la o incetinire a ritmului de crestere, noile decizii luate pe plan intern, care contravin oricarei politici prudentiale, ne pun in situatia de a lua in calcul o aterizare dura pentru anul viitor si o criza profunda pe termen mediu", se arata in comunicatul Coface.

Cristian Ionescu a mai spus agentia doreste sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor grave si de durata pe care le pot avea asupra economiei romanesti cresterea fara suport economic a cheltuielilor bugetare. "Principala vulnerabilitate a Romaniei vine dinspre politic, care ar fi trebuit sa se consulte cu banca centrala asupra oricarei decizii care ar putea avea impact major asupra situatiei macroeconomice", a precizat acesta.

Analistii Coface apreciaza ca o majorare a salariilor nejustificata economic nu conduce la imbunatatirea nivelului de trai, ci duce la scaderea puterii de cumparare, deoarece se va regla prin intermediul inflatiei si a deteriorarii cursului de schimb. O inflatie cu doua cifre si o depreciere drastica a leului ar conduce la anularea cresterii economice din anii precedenti.

Acestia sunt de parere ca promulgarea legii privind cresterea salariilor profesorilor cu 50% va atrage solicitari similare si din partea celorlalti bugetari. Acordarea acestor sporuri salariale, se va face fie prin stoparea investitiilor guvernamentale, cu efecte negative asupra dezvoltarii Romaniei, fie prin aprobarea cresterii deficitului bugetar, insa conditiile de finantare al acestuia sunt mult mai costisitoare acum in momentul crizei financiare internationale, costuri care vor fi suportate tot de populatie.

Coface recomanda o politica prundentiala atat la nivelul companiilor, cat si la nivel macroeconomic.

"Pentru a reusi sa diminueze efectele crizei financiare, companiile ar trebui sa-si planifice cat mai bine cheltuielile, sa adopte politici de reducere a costurilor si de protectie impotriva diferentelor mari de curs valutar, sa-si revizuiasca planurile de investitii din surse imprumutate, in general sa-si reorganizeze activitatea pentru a elimina orice sursa de pierdere sau costuri suplimentare", se mai arata in comunicat.

La nivel macroeconomic, masurile ar trebui sa se concentreze in zona stimularii economiei si protectiei IMM-urilor.