Criza financiara internationala si majorarea ratei de politica monetara din ultimele luni a determinat schimbarea strategiei bancilor comerciale din Romania, acestea punand in prezent accentul pe depozite. Astfel, ratele dobanzilor la depozitele in lei au crescut rapid, bancherii incercand in acest mod sa atraga economiile romanilor. In incercarea de a-si sigura lichiditati, unele banci isi restrang insa activitatea de creditare, potrivit lui Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR.

Potrivit analistului Ilie Serbanescu, s-a ajuns la aceasta situatie pe fondul crizei internationale, in conditiile in care banul devine mai putin, mai scump si migreaza catre marile piete financiare, puternic afectate de criza internationala.

"In Romania functioneaza mai ales banci straine. Acum, bancile din Romania aduc mai putini bani de la bancile mama, sau chiar deloc. Pana in prezent nu au incercat atragerea de bani de la populatie pentru ca nu ii interesa acest lucru si dadeau dobanzi mici la depozite si percepeau dobanzi mari la credite, de unde si profiturile uriase inregistrate de cele mai multe banci. Acum, nemaiputand atrage lichiditati de la bancile mama isi indreapta atentia spre populatie", a declarat analistul economic.

Ionut Popescu, fost ministru de finante, este de parere ca bancile isi asigura astfel lichiditati pentru o eventuala criza. "Bancile fac acest lucru pentru a avea lichiditati. Cand vine furtuna inchizi ferestrele si iti faci provizii. La fel si bancile. Isi fac provizii in caz ca vine furtuna", a precizat Popescu.

Economistul ING Bank Romania, Nicolae-Alexandru Chidesciuc, a explicat pentru HotNews.ro ca imprumuturile acordate de catre banci se fac prin atragere de resurse: lei, de la populatie, si euro, de la bancile mama. "In prezent, euro au devenit din ce in ce mai greu de procurat, iar costul acestora a crescut foarte mult. Ceea ce pot sa faca bancile in aceasta situatie este sa atraga resurse de la populatie si pentru asta au crescut dobanzile la depozite", a spus senior economist-ul ING Bank.

Unele banci isi restrang insa activitatea de creditare, tocmai pentru a-si asigura lichiditati. Aceasta afirmatie a fost facuta miercuri de Nicolae Cinteza, seful Directiei Supraveghere din BNR, care a precizat ca in prezent nicio banca nu prezinta probleme de lichiditate. Cinteza a reafirmat faptul ca BNR este pregatita sa sprijine bancile prin asigurarea de lichiditati.

Dobanzile la depozite au ajuns la 12%

Daca la inceputul acestui an dobanzile la depozitele in lei se incadrau, in general, intre 7% si 8%, acum unele ajung chiar si la 12%. Astfel, Credit Europe Bank ofera pentru depozitele la termen cu dobanda fixa cu maturitatea la 1, 3, si 6 luni constituite de pensionari si studenti un randament maxim de 12%.

O dobanda ceva mai mica, de 11,75%, o ofera Libra Bank pensionarilor care au depozitele cu plata dobanzii la scadenta. Pentru restul categoriilor sociale, banca ofera la depozitele cu plata dobanzii la scadenta un randament de 11,5%.

Acelasi randament il ofera si Piraeus Bank la depozitul Star cu maturitatea la un an, insa suma minima care poate fi depusa este de 15.000 de lei.

Banca Transilvania ofera o dobanda de 11,25% pentru depozitul Anotimpuri, acesta avand insa o maturitate de doar 45 de zile.

Dobanzile la depozite pot creste in viitor

Toti analistii intervievati de HotNews.ro au fost de parere ca este posibila, in continuare, o majorare a dobanzilor la depozite. Ilie Serbanescu este de parere ca majorarea dobanzilor va continua, avand in vedere ca inflatia va creste, iar bancile vor trebui sa remunereze depozitele in consecinta.

Mai mult, Nicolae-Alexandru Chidesciuc crede ca ratele la depozite pot ajunge la peste 12%. "O sa se alinieze la un nivel de 11%-12%, chiar daca inflatia va scadea. Bancile care au si mai multa nevoie de lei vor plati insa peste acesti 12%", a precizat acesta.