Compania rusa de cai ferate RJD si gigantul rus din industria diamantelor Alrosa au cumparat cu 100 de ruble, adica 2,80 euro, banca Kit Finans, aflata in dificultate si a carei situatie a provocat panica pe piete in luna septembrie, a anuntat joi presa rusa, citata de NewsIn.

"Cumparam aceasta banca de investitii cu 100 de ruble", a declarat directorul companiei de cai ferate, Vladimir Iakunin, citat de cotidianul independent Kommersant.

"Achizitionarea actiunilor bancii nu necesita cheltuieli semnificative din partea noastra", a declarat vicepresedintele RJD, Fedor Andreev, intr-un comunicat dat publicitatii de site.

Grupul numarul doi din lume in industria diamantelor, Alrosa, si RJD au preluat fiecare cate 45% din capitalul Kit, una dintre primele victime importante ale crizei financiare in Rusia. Restul de 10% vor reveni altor investitori, potrivit comunicatului.

Cele doua grupuri au preluat controlul si asupra unei societati comune fondata de Kit si de grupul de investitii international Fortis Investments.

RJD a anuntat ca statul si creditorii care au acordat imprumuturi bancii i-au cerut ajutor si ca a primit garantii ca ar putea deveni, in viitor, singurul proprietar al Kit Finans.

Banca a fost creata in noiembrie 2001 si a preluat numele de Kit Finans in 2005. Kit inseamna "balena" in rusa.