Fondul Monetar International va reactiva o procedura de imprumuturi de urgenta pentru statele care vor cere o astfel de creditare pentru a face fata crizei financiare, a anuntat, joi, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Seful FMI a aratat ca procedura vrea "sa raspunda problemelor cu care s-ar putea confrunta o serie de tari emergente". "Suntem gata sa raspundem oricarei cereri venite din partea unei tari care se confrunta cu probleme", a adaugat Strauss-Kahn.

Procedura, lansata in 1995, "autorizeaza avansuri, un acces larg si, totodata, conditii simplificate, chiar daca uneori pot fi asteptate actiuni prealabile, ceea ce inseamna ca este vorba despre o situatie in care nu vom sta la discutii saptamani sau chiar luni, ca sa stabilim un program", potrivit declaratiilor directorului general al Fondului.

FMI: Cresterea va fi aproape 0, la nivelul economiilor avansate, pentru anul viitor si de 3% pentru economia globala

"Potrivit punctului nostru de vedere, cresterea va fi aproape 0, la nivelul economiilor avansate, pentru anul viitor, si de 3% pentru economia globala. Deci ne aflam in capcana unei recesiuni globale, considerand ca vom constata o revenire din aceasta situatie catre sfarsitul anului 2009", a mai spus directorul FMI, citat de BBC.

Acest comentariu survine dupa o zi de la reducerea de catre majoritatea statelor occidentale a ratei dobanzii, aruncand mari cantitati de capital pe pietele financiare. Pietele occidentale de actiuni au vazut scaderi de pret la New York, Paris si Londra, in pofida unor castiguri realizate in cursul diminetii.

In Asia, bursa de actiuni a Japoniei a avut la inchidere doar o mica scadere, pe cand in Hong Kong, Singapore si Coreea de Sud acestea au urcat. Primul ministru islandez, Geir Haarde, a invinovatit Marea Britanie pentru falimentul celei din urma banci independente a tarii sale, una dintre cele mai mari institutii financiare ale Islandei, Kaupthing.