Ministrii economiei si finantelor ai tarilor G7 au declarat ca "s-au angajat sa ia masuri decisive si sa se foloseasca de toate mijloacele disponibile" pentru a face fata crizei financiare si au anuntat un plan in cinci puncte pentru pentru a scoate economia mondiala din criza, anunta BBC. Ministrii economiei si finantelor si guvernatorii bancilor centrale din tarile G7 s-au reunit vineri, la Washington, in plina accelerare a crizei care face ravagii pe pietele financiare din intreaga lume. Sambata, la Washington, va avea loc o reuniune de urgenta a ministrilor de finante si presedintilor bancilor centrale din tarile membre ale grupului informal G20.

Iata cele cinci puncte ale planului:

  • Suntem de acord sa luam masuri decisive si sa ne folosim de toate mijloacele pe care le avem la dispozitie pentru a sustine institutiile financiare de o importanta sistemica si pentru a impiedica falimentul lor
  • Ne luam angajamentul de a lua toate masurile necesare pentru deblocarea creditelor si a pietelor monetare astfel incat bancile si institutiile financiare sa aiba acces larg la lichiditati si capitaluri
  • Vom face in asa fel incat bancile sa poata dispune de capitaluri in sume suficiente din sectorul public, ca si din cel privat, pentru a restabili increderea si a le permite sa continue sa imprumute populatiei si intreprinderilor.
  • Pledam in favoarea unor masuri care ar putea reda increderea deponentilor in securitatea economiilor lor, gratie unor garantii robuste si coerente din partea puterilor publice.
  • Vom face tot ceea ce este necesar pentru a debloca piata creditului ipotecar.

Comunicatul final al G7 deschide posibilitatea unei eventuale intrari a statului american in capitalul bancilor, cum doreau europenii, si deschide, de asemenea, calea pentru un plan european de salvare a bancilor.

Dupa inchiderea burselor, Grupul celor 7 a declarat ca este nevoie de adoptarea unor "masuri urgente" pentru a stabiliza sistemul financiar din intreaga lume. Reprezentantii G7 au precizat ca analizeaza diverse mijloace pentru a preveni falimentul celor mai importante institutii financiare si au asigurat ca bancile pot atrage capital si din surse publice, si din surse private.

La intalnirea din capitala americana au participat ministrii economiei si finantelor si guvernatorii bancilor centrale din tarile G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia).

Acestia au discutat despre "demersurile intreprinse de fiecare dintre acestia pentru a face fata crizei financiare actuale si despre modalitatile de a creste eforturile colective pentru depasirea crizei", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, citat de AFP.

Tot vineri, presedintele american George W. Bush a facut o declaratie de presa la Casa Alba pentru "a-i asigura pe americani ca pot sa aiba incredere ca responsabilii cu economia vor reactiona energic si vor folosi toate modalitatile posibile pentru a stabiliza sistemul financiar".

Intalnirea finantistilor din tarile G7 a avut loc loc inaintea unei reuniuni de urgenta, sambata, la Washington, a ministrilor de finante si presedintilor bancilor centrale din tarile bogate si din cele in curs de dezvoltare, membre ale grupului informal G20.

Intalnirea, ce va avea loc la sediul FMI, precede reuniunile de toamna ale Fondului Monetar International si ale Bancii Mondiale.

Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a solicitat miercuri seara o reuniune extraordinara a G20, unde sa se discute "modul in care ne putem coordona pentru a reduce efectele turbulentelor din pietele mondiale si ale incetinirii economice".

Japonia va propune G7 crearea unui fond de urgenta de circa 200 miliarde de dolari (146 miliarde de euro) pentru a imprumuta tarile mici afectate de criza financiara mondiala, scrie vineri presa japoneza citata de AFP.