Azi dimineata, Jiri Stanik - reprezentantul casei de brokeraj Wood & Co a trimis clientilor sai o nota in care anunta problemele Erste Bank. De acolo a inceput nebunia, scrie Dan Popa pe blogul sau referindu-se la caderea la bursa a cotatiilor bancii austriece.

“Verificand expunerile pe care unele banci le au in Islanda, Erste Bank ne-a comunicat socanta veste ca expunerea totala pe sistemul bancar islandez este de circa 300 milionae euro”, noteaza Stanik.

Informatia a venit la doar cateva zile dupa ce oficialii bancii isi revizuisera tinta de profit, Stanik adaugand ca e foarte posibil ca si noua tinta sa fie revizuita. Surse din sistemul bancar spun ca din pacate nu se cunosc expunerile pe care institutiile financiare le au asupra economiilor cu probleme sau cat au investit in banci care au cazut.

“In fiecare zi auzim de cate o banca cum ca ar fi cumparat, imprumutat sau cedat active unor institutii aflate pe marginea prapastiei. Probabil ca sunt si alte banci cu plasamente in sistemul bancar islandez, despre care se va afla in zilele urmatoare. Caderea la bursa a Erste nu are nimic special. Sunt zile in care cade totul la bursa, fie ca discutam de institutii sanatoase fie ca nu. Erste Bank insa are o reputatie foarte buna. Daca e sa imi imaginez o banca pe care greu o poate dobori cineva, Erste este aceea”, a declarat un director de banca locala.

Oficialii din sistemul bancar au tinut insa sa precizeze inca o data ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca zvonurile privind o posibila lipsa de lichiditati sunt o tampenie.

“E aberant. Avem suficienti bani ca sa dam in continuare credite, chiar daca in conditii de prudenta sporita. Nu se pune problema sa avem o criza de lichiditati, trebuie sa fii bolnav sa raspandesti asemenea zvonuri. Stiti ce se intampla acum la noi? Un fenomen similar cu cei care raspandesc de pilda zvonul ca nevasta te inseala. Cum sa reactioneazi la asa ceva? Pana demonstrezi ca nu e asa si ca de fapt nevasta ta e o buna gospodina, innebunesti tu. Asa e acum cu bancile. Cade Erste la bursa? Pai listati un morcov si veti vedea ca se va prabusi in cateva minute. Astea sunt timpurile. Repet, banca nu are nicio problema”, a tinut sa ne convinga directorul de Investment banking al unui jucator bancar de top.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.