Actiunile bancii ungare OTP Bank au scazut cu peste 20% in sedinta de tranzactionare de joi a Bursei din Budapesta, inchizand la cel mai scazut nivel din 2003 si pana in prezent, potrivit jurnalului online Portfolio. Scaderea cotatiilor a avut loc pe finalul sedintei, acest lucru cauzand aparitia unor zvonuri pe piata.

Analistii companiei cehe de investitii si brokeraj Wood&Co. sunt de parere ca scaderi similare vor avea loc si in zilele urmatoare, avand in vedere raspandirea acestor zvonuri si in sectorul bancar din Europa Centrala si de Est.

Potrivit Wood&Co., au existat patru zvonuri referitoare la OTP.

Primul dintre acestea se referea la faptul ca OTP va fi nationalizata, zvon negat de catre banca. Zvonul numarul doi: OTP are expunere in Islanda, informatie de asemenea negata de catre banca, care a adaugat ca institutia financiara nu are expunere pe bancile sau moneda din aceasta tara.

Cel de-al treilea zvon arata ca Megdet Rahimkulov, ce detine 5-10% din titlurile bancii, a vandut o parte din actiuni pentru a preveni pierderile prea mari. Analistii Wood&Co. sunt de parere ca aceasta informatie poate fi adevarata, avand in vedere ca in ultimele saptamani mai multi oligarhi rusi prezenti pe piata din Ungaria au fost fortati sa isi lichideze pozitiile.

Ultimul zvon se referea la criza de lichiditate, insa Wood&Co. considera ca este putin probabil ca banca ungureasca sa se confrunte cu o astfel de situatie.

"Aceste zvonuri au fost raspandite in sistemul bancar din Europa Centrala si de Est, astfel incat s-ar putea sa vedem scaderi ale preturilor actiunilor si in zilele urmatoare", a declarat Jiri Stanik, reprezentantul casei de brokeraj Wood&Co.