Un raport realizat de Goldman Sachs sustine ca pietele emergente rezista mai bine in fata turbulentelor financiare decat cele dezvoltate. Raportul, citat de The Money Channel, monitorizeaza situatia din 18 piete financiare, printre care si Romania.

Analistii de la Goldman Sachs sunt de parere ca pietele emergente sunt mai rezistente in fata turbulentelor financiare decat pietele dezvoltate. Astfel, economiile din Romania, Brazilia, Ungaria si Cehia au avut o penetrare a creditarii mai mare decat altele, precum Africa de Sud, Malaezia, Filipine si China. O penetrare mai puternica nu este un motiv pentru a pune la indoiala soliditatea financiara a acestor piete.

Specialistii de la Goldman Sachs cred ca economiile emergente se afla intr-o pozitie favorabila si vor face fata turbulentelor generale. Contractele de protectie impotriva riscului, de tip Credit Default Swap, au un nivel foarte ridicat pe anumite piete emergente, din cauza aversiunii generale fata de risc din acest moment.

Analistii de la Goldman Sachs sunt de parere ca in trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut la nivel european va inregistra un avans de 0,1% iar ritmul de temperare a inflatiei se va accelera. Specialistii au pus aceste evolutii in principal pe seama scaderii preturilor la energie.

Prognozele legate de economia americana sunt mai rezervate. Goldman Sachs si-a redus estimarile privitoare la sustenabilitatea cresterii Produsului Intern Brut in Statele Unite si estimeaza o contractie a PIB-ului in ultimul trimestru din 2008 si in primul trimestru din anul viitor.