Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a atentionat, sambata, asupra pericolului izbucnirii unor noi probleme de "solvabilitate" a bancilor, daca nu va fi reglata rapid "problema de lichiditate" de pe piata interbancara, transmite AFP, citat de NewsIn.

"Daca nu aducem rapid la un stadiu de normalitate piata interbancara sau daca nu actionam prin intermediul bancilor centrale, problemele de lichiditate s-ar putea transforma in probleme de solvabilitate. In acest caz, criza ar ajunge la o dimensiune mult mai grava, iar bancile ar fi obligate sa fie salvate de guvernele in cauza sau sa fie absorbite de alte insititutii financiare. Problema e ca piata interbancara este paralizata", a atentionat responsabilul european, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol Publico.

Actiunea concertata, de miercuri, a marilor banci centrale, de reducere a dobanzilor de politica monetara este "o scadere asteptata de piete, care va atenua tensiunile", a estimat Almunia, dar "aceasta masura nu va rezolva toate problemele".

Comisarul european a atentionat asupra lipsei de lichiditati si a subliniat ca depozitele bancare nu sunt, in prezent, o problema grava. "In prezent, institutiile financiare in lipsa de lichiditati reprezinta principala problema, nu depozitele bancare. Nu va fi nevoie sa se utilizeze un singur sistem de garantare", a explicat Almunia, dupa ce mai multe tari europene au majorat plafoanele de garantare saptamana aceasta.