Grupul bancar japonez Mitsubishi UFJ Financial a confirmat luni ca va prelua o participatiune de 21% in banca americana Morgan Stanley pentru 9 miliarde de dolari, dar in schimbul unor actiuni preferentiale si a unui loc in consiliul de administratie, anunta AFP.

Achizitia, care vine in sprijinul uneia dintre ultimele doua banci de afaceri americane independente, a fost anuntata la sfarsitul lunii septembrie, dar prabusirea actiunilor Morgan Stanley pe pietele bursiere pare sa fi modificat termenii contractului.

Daca Mitsubishi nu a operat modificari in privinta pretului si a numarului de actiuni achizitionate, a obtinut in schimb conditii mult mai favorabile: actiuni preferentiale, cu dividende anuale de 10%, si un loc in consiliul de administratie.

Vineri seara, dupa ce au cazut cu aproape 60% intr-o saptamana, actiunile Morgan Stanley valorau, pe bursa din Wall Street, doar 9,68 dolari, astfel incat valoarea bursiera a grupului a ajuns la circa 10 miliarde de euro.

Anuntul injectiei de capital japonez a permis actiunilor bancii sa se valorizeze semnificativ: titlurile au crescut cu 47,21%, la 14,25 dolari, in primele 15 minute de la deschiderea sedintei de tranzactionare.

"Mitsubishi si Morgan Stanley au intentia sa dezvolte o alianta la nivel mondial intr-o gama larga de domenii, care includ banci de afaceri, banci de retail sau gestiunea de active", anunta cele doua banci, intr-un comunicat comun.

Masurile concrete care vor defini aceasta alianta vor fi stabilite pana in data de 30 iunie 2009.

Investitia Mitsubishi - cea mai mare banca din lume din punct de vedere al activelor - va permite Morgan Stanley, care detine active in valoare contabila de 900 de miliarde de dolari, sa-si majoreze rata de solvabilitate la peste 15,5%.