Directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a cerut, luni, statelor "care isi pot permite "sa fie gata sa puna in practica un plan de relansare bugetara" pentru economiile nationale, relateaza AFP.

"Trebuie sa utilizam toate instrumentele de politica macroeconomica moderna pentru a limita pierderile asupra economiei reale", a afirmat Strauss-Kahn, in cadrul unui discurs sustinut in fata consiliului guvernatorilor FMI, la Washington.

Amintind erorile facute in perioada Marii Depresiuni din anii '30, seful FMI a avertizat: "Nu ne putem permite ca acest lucru sa se intample din nou. Nu putem astepta momentul in care bancile vor falimenta si locurile de munca vor fi pierdute".

"Utilizarea cea mai potrivita a politicii bugetare este sa diminueze presiunile acolo unde sunt cele mai puternice: in sectorul financiar si imobiliar. Dar guvernele care isi pot permite trebuie sa fie gata sa puna in practica un plan de relansare bugetara mai amplu", a explicat el.

"Exista, de asemenea, posibilitatea de utilizare a politicii monetare pentru sustinerea cresterii economice, pe baza actiunilor coordonate pe care le-am vazut saptamana trecuta", a adaugat Strauss-Kahn, facand referire la reducerea ratelor de politica monetara operate de sapte banci centrale.

"Actiunea trebuie sa fie justa, in sensul in care contribuabilii trebuie sa aiba partea lor de castig, odata ce criza va trece. Experienta FMI de-a lungul a 122 de crize bancare arata ca, daca o astfel de situatie este bine gestionata, costul net pentru contribuabil poate fi apropiat de zero, sau chiar mai bun", a adaugat directorul general al FMI.

"Lumea este foarte diferita fata de anii '30 si am invatat din experientele anterioare. Acum, dispunem de instrumentele necesare pentru a gestiona pietele si economiile, instrumente pe care nu le aveam la acel moment. Trebuie insa sa stim cum sa le gestionam. Personal, cred ca vom face tot ce ne sta in putere pentru a iesi din aceasta criza cu economiile si societatile neafectate", a mai spus Strauss-Kahn.