Planul financiar de salvare a sectorului bancar se ridica la aproape 1.700 de miliarde de euro la nivelul Eurogrup si ar putea marca o schimbare de directie majora in functionarea ansamblului european: constituirea unei veritabile guvernari economice, in care statele joaca un rol egal si lucreaza cot la cot cu Banca Centrala Europeana, noteaza AFP.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat ca summitul UE care va avea loc miercuri si joi va examina crearea "unui dispozitiv de criza" pentru Europa. In acest organism vor fi reprezentate tara care detine presedintia UE, Comisia Europeana, cele 15 state membre ale Zonei Euro si BCE.

"Aceasta criza mondiala, in loc sa dezbine Europa, a intarit necesitatea de a comunica intre noi, de a ne intelege, de a face compromisuri", a subliniat duminica seara, la finalul summitului Eurogrup, Sarkozy.

"Deciziile adoptate de statele din zona euro ar trebui sa constituie o etapa importanta in procesul unificarii europene. In fata acestei crize, statele europene au dovedit ca pot avea o singura voce si pot aplica unitar masuri de ordin economic si financiar pe teritoriul Uniunii", explica Jean-Dominique Giuliani, de la Fundatia Robert Schuman.

Iata principalele masuri adoptate la nivelul Uniunii Europene pentru stoparea crizei financiare

GARANTAREA IMPRUMUTURILOR INTERBANCARE PANA LA SFARSITUL LUI 2009

  • Germania - 400 miliarde euro
  • Franta - 320 miliarde euro
  • Olanda - 200 miliarde euro
  • Spania - 100 miliarde euro (doar pentru 2008)
  • Portugalia, Austria si Belgia au anuntat masuri similare

AJUTOR DIRECT PENTRU RECAPITALIZAREA BANCILOR

Mai multe state europene au anuntat ca vor interveni pentru recapitalizarea bancilor, cu scopul de a le oferi acestora posibilitatea de a-si relua rolul de finantator al intreprinderilor si gospodariilor

  • Londra va investi 47 miliarde euro in trei dintre cele mai mari banci ale tarii
  • Germania aloca pentru recapitalizare 80 miliarde euro
  • Franta a stabilit un plafon de 40 miliarde euro

In contrapartida, guvernele au cerut restrangerea bonusurilor pentru conducerea bancilor sau suspendarea platii de dividende (Marea Britanie).

NATIONALIZAREA TOTALA SAU PARTIALA A BANCILOR

Mai multe banci au fost nationalizate partial sau total, prin interventia unuia sau a mai multor state - este cazul bancilor Fortis, Dexia, Bradford & Bingley, Royal Bank of Scotland, Halifax Bank of Scotland si Lloyds TSB.

Aceasta masura a fost prezentata drept temporara, pana la stabilizarea pietelor financiare.

INJECTIA DE LICHIDITATI

De la inceputul crizei, principalele banci europene se imprumuta zilnic de la bancile centrale miliarde de euro.

Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat luni ca bancile pot dispune de finantari indiferent de suma ceruta.

RASCUMPARAREA CREANTELOR DE CATRE STAT

Spania si Germania au prevazut posibilitatea de a rascumpara creantele riscante ale bancilor, similar planului Paulson adoptat de Statele Unite.

Madridul ia in calcul constituirea unui fond de sustinere in valoare de 50 de miliarde de euro, destinat achizitionarii activelor imobiliare devalorizate.

GARANTAREA DEPOZITELOR BANCARE

UE a decis sa ridice de la 20.000 la 50.000 de euro, pentru o perioada initiala de un an, suma minima garantata de stat pentru depozitele populatiei in caz de faliment.

Unele tari au decis sa instituie insa o garantie totala a depozitelor: Austria, Irlanda, Slovenia si Slovacia.

NORME CONTABILE

Statele membre ale zonei euro au recomandat bancilor adoptarea unor norme contabile mai flexibile, astfel incat bilanturile sa fie mai putin sensibile la variatiile pietelor bursiere.