« Planul concertat » pe care l-au pus la cale statele europene incearca sa redea increderea intr-o piata inundata de incertitudini, confuzii si zvonuri. Le « plan d’action concerté » concocté par les Quinze pour redonner confiance aux marchés financiers veut, à la fois, garantir les crédits interbancaires pour une période temporaire. Et empêcher toute faillite, notamment en procédant à des recapitalisations, quitte à nationaliser, si nécessaire. Si la

• Franta. a pus la dispozitie in afara unei garanţii de 320 miliarde euro pentru împrumuturile interbancare, şi 40 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor în dificultate.

• Germania. Guvernul german va propune un plan care prevede o garantie de 400 de miliarde de euro pentru creditele interbancare si 80 de miliarde pentru capitalizarea bancilor in dificultate Pentru asta, Berlinul va infiinta un fond special, care ar putea urca la 100 de miliarde euro. Garantia de 400 de miliarde va fi valabila pana la finele anului 2009.

• Anglia. Gordon Brown, premierul britanic, a fost primul care a propus un cocktail de masuri ale caror factura nu ar trebui sa depaseasca 380 miliarde de euro. Guvernul britanic déjà a injectat 47 miliarde de euro in capitalul a trei banci, RBS, HBOS si Lloyds TSB. De cealalta parte, Barclays se va capitaliza cu 8,2 miliarde de euro, fara a ape ;a la banii publici.

•Spania. La capatul unei sedinte extraordinara de Consiliu de Ministri, guvernul spaniol va garanta creditele interbancare pana la un plafon de 100 de miliarde de euro. Madridul nu va demara in schimb nicio operatiune de capitalizare a jucatorilor sai bancari, declarand ca sistemul este suficient de stabil pentru a face fata crizei.

•Olanda a anuntat ca va garanta credite interbancare in limita a 200 miliarde de euro.

•Italia. Banca centrala din tara lui Berlusconi va pune la dispozitie « daca situatia o va impune » 40 de miliarde de euro .

• Austria. Statul austriac vine cu o garantie destinata creditelor interbancare de 85 miliarde de euro. In plus, Austria a mai prevazut si un buget de 15 miliarde destinati recapitalizarii bancilor in dificultate.

• Portugalia. Lisabona garanteaza cu 20 de miliarde operatiunile de finantare interbancara . « Suma nu va avea consecinte asupra bugetului din 2009 », a promis primul ministru lusitan

• Polonia. Ministrul polonez de finante Jan Rostowski, a anuntat ieri un proiect de lege prin care statul urca nivelul garantarii depozitelor populatiei pana la suma de 50.000 de euro.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.