Mai mult de 600 de banci au profitat, marti, de noile reglementari de finantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), si au imprumutat 310,41 miliarde de euro la prima licitatie saptamanala de fonduri in euro, cu o dobanda fixa de 3,75%, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Un numar de 1.700 banci pot cere finantare de la BCE, ceea ce inseamna ca la licitatie au participat o treime dintre acestea.

"Nu sunt surprins de aceste rezultate. Au spus ca vor face orice este nevoie, ca sa furnizeze bani", a declarat un trader londonez, care a adaugat ca la urmatoarele licitatii cererea ar putea fi mai mare.

Suma alocata a fost mare pentru standardele BCE, dar mai mica decat cea de 348,6 miliarde euro, fonduri pe doua saptamani, imprumutate in decembrie 2007.

Operatiunea este prima care a fost facuta in conformitate cu noile conditii, ce permit bancilor sa imprumute de la BCE sumele de care au nevoie, cu o dobanda fixa.

Decizia a fost luata saptamana trecuta, in cadrul unui pachet de masuri luate ca sa puna capat lipsei de incredere care impiedica imprumuturile interbancare.

De asemenea, Banca Centrala Europeana a aratat ca a injectat, marti, 98,404 miliarde dolari in depozitele pentru o zi (overnight) din piata monetara, sub nivelul tintit de 100 miliarde dolari. La licitatie au prticipat 67 de banci si au platit o dobanda de 0,20%, mult sub cea de 1,5% a Federal Reserve (Fed).