Economia Statelor Unite a intrat in recesiune, a declarat marti presedintele biroului Federal Reserve din San Francisco, Janet Yellen, citata de foxnews.com. "Ultimele date economice sugereaza ca economia Statelor Unite a fost mai slaba decat ne-am asteptat in trimestrul trei si arata, probabil, ca nu a existat nicio crestere economica. Intr-adevar, economia SUA pare a fi intrat in recesiune", a declarat Yellen, intr-un discurs sustinut la Palo Alto, in California.

Janet Yellen, presedintele biroului regional al Fed din San Francisco, este primul oficial al bancii centrale care pune un astfel de diagnostic, dupa ce tot mai multi economisti avansasera deja aceasta idee, avand in vedere incetinirea economica generata de o criza financiara care a cuprins, incet-incet, intreaga economie.

Oficialul american, care nu s-a pronuntat asupra duratei acestei recesiuni, a subliniat ca reducerea preturilor la materii prime a avut un efect pozitiv asupra inflatiei, una dintre principalele "dureri de cap" pentru banca centrala.

Remarca lui Yellen a venit la cateva ore dupa ce datele oficiale au aratat ca deficitul bugetar american s-a triplat in anul financiar 2007-08, ajungand la 455 miliarde dolari, respectiv 3,2% din produsul intern brut.

In schimb, presedintele biroului Fed Reserve din Saint-Louis, James Bullard, a evitat, intr-un discurs sustinut marti seara, folosirea termenului de recesiune.

"Daca turbulentele de pe piata financiara continua, chiar si dupa interventia hotarata a administratiei, atunci este posibila aparitia unor probleme benigne, in urma carora performanta economiei americane va fi incetinita, fara a exista insa o baza durabila" pentru acest fenomen, a spus el.

Bullard a avertizat ca doar reducerea dobanzii de politica monetara de catre Fed Reserve nu va fi suficienta pentru stoparea crizei actuale: "A te baza doar pe dobanda de politica monetara, in acest climat, nu va servi foarte mult la rezolvarea problemelor. Astfel de politici ar putea provoca o noua crestere a inflatiei, dificil de rezolvat in turbulentele cu care ne confruntam".