Ministrii de finante din 20 de tari se vor intalni, marti, 21 octombrie, la Paris, pentru a examina problema paradisurilor fiscale in contextul actualei crize financiar globale, in cadrul reuniunii Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare, au declarat, pentru AFP, surse apropiate Ministerului francez de Finante.

Reuniunea vine dupa ce premierul francez Francois Fillon a criticat deschis, marti, existenta paradisurilor fiscale, cerand "eliminarea" acestora in cadrul reformei sistemului financiar international, pe care Franta incearca sa o promoveze in cadrul G8.

Ministrul francez al finantelor, Eric Woerth, declarase, la sfarsitul lunii septembrie, ca spera ca reuniunea statelor membre OECD sa contribuie "la relansarea luptei impotriva paradisurilor fiscale".

OECD reuneste 30 de state industrializate, printre care Japonia, Statele Unite, Canada si toate marile tari europene.

Potrivit Transparency International (TI), in lume exista circa 50 de paradisuri fiscale, reprezentand peste 400 de banci, doua treimi din fondurile speculative si aproximativ doua milioane de societati-paravan, care genereaza circa 10.000 de miliarde de dolari in active financiare.