Comisia Europeana a propus miercuri majorarea plafonului maxim de garantare a depozitelor bancare la cel putin 50.000 de euro si, dupa un an, la 100.000 de euro, relateaza AFP.

"Statele membre sunt invitate sa majoreze nivelul de garantare la cel putin 50.000 de euro si, dupa un an, la cel putin 100.000 de euro", anunta Comisia, intr-un comunicat.

Propunerea vine dupa ce ministrii europeni ai Finantelor au incheiat, saptamana trecuta, un acord privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare "la cel putin 50.000 de euro", in cazul falimentului unei institutii bancare.

Guvernul Tariceanu ridicase, marti, plafonul de garantare a economiilor din banci de la 20.000 la 50.000 de euro. Seful Executivului a precizat ca autoritatile romane sunt pregatite sa majoreze suma garantata sau chiar sa o elimine, daca UE va lua o decizie in acest sens.

"Incepand de azi, plafonul de garantare este de 50.000 de euro. Daca UE va lua decizia de a majora, sau chiar de a inlatura acest plafon, suntem in masura sa facem acest lucru", a afirmat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a dat din nou asigurari ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de criza financiara internationala.

Peste 95% dintre depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.