Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a anuntat miercuri ca a pus ratingurile Ungariei si Ucrainei sub supraveghere pentru o posibila reducere a acestora, din cauza deteriorarii conditiilor din sectoarele financiare ale ambelor tari, potrivit NewsIn, care citeaza Reuters. Standard&Poor's va lua o decizie referitoare la calificativele Ucrainei in aceasta luna, in vreme ce ratingul Ungariei ar putea fi revizuit pana la sfarsitul anului.

S&P a plasat ratingul "BBB plus" pentru creditele in valuta ale Ungariei sub "supraveghere cu perspectiva negativa", din cauza ingrijorarilor legate de accentuarea presiunilor asupra finantarii sectorului financiar si de posibilitatea ca acestea sa majoreze substantial datoria guvernamentala, de la nivelul actual de 67% din Produsul Intern Brut (PIB).

O decizie cu privire la ratingul Ungariei ar putea fi luata pana la sfarsitul anului, dupa ce agentia de evaluare financiara va studia eficacitatea si costurile unui pachet anuntat de banca centrala, pentru a sustine sistemul financiar.

Ratingul "B plus", al creditelor pe termen lung in valuta ale Ucrainei, a fost plasat sub "supraveghere cu perspectiva negativa", in contextul in care Standard&Poor's se teme ca deteriorarea situatiei economice si deprecierea monedei nationale ar putea afecta calitatea activelor din sectorul financiar ucrainean.