"Am discutat cu BNR posibilitatea ca in anumite momente de turbulente pe pietele interne si internationale sa gasim un sistem pentru a fluidiza piata", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, la finalul adunarii generale a bancherilor care a avut loc astazi. Acesta a mai spus ca ARB sustine proiectul legislativ al Autoritatii pentru protectia consumatorilor, cu unele nuante, si este de acord ca, prin lege, comisioanele bancare sa devina fixe.

Acest lucru ar putea insemna, in acelasi timp, cresterea comisioanelor respective, dupa cum a precizat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.

" Vrem nu vrem, trebuie sa acceptam ca mai devreme sau mai tarziu recomandarea europeana privind contractele de credit va fi adoptata si de Romania- termenul fiind 1 ianuarie 2010", a spus Ghetea.

In acest context bancherii spun ca au discutat cu Autoitatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor legate de proiectul legislativ pe care il propune institutia si le-au transmis cateva principii. "Acceptam faptul ca ar trebui prevazute comisioane fixe, iar dobanzile sa fie variabile. Pentru rambursarea anticipata - costul il vom prevedea in continuare, in contractele de credit", a spus Ghetea.

In cadrul Adunarii Generale ARB, bancherii au discutat despre solutionarea problemei celor care denigreaza bancile si vor sa aduce prejudicii unor institutii de credit. In acest sens, au existat consultari cu Ministerul, Justitiei, procurorul general al Romaniei si urmeaza o intalnire cu Ministerul Administratiei si Internelor. "A transmite zvonuri sau informatii care nu sunt adevarate si acrea o slabire a pozitiei unei institutii de credit, este un caz foarte grav", a declarat Ghetea.

El a mai afirmat ca au existat discutii la BNR despre posibilitatea ca, in anumite momente de turbulente pe pietele interne si internaionale, sa fie gasit un sistem pentru a fluidiza piata. La nivel tehic, vom avea intalniri cu BNR pe aceasta tema"a declarat Ghetea.

Referitor la criza financiara internationala, "constatam ca in relatiile bilaterale nu au aparut semne care sa conduca la concluzia ca exista banci slabe in sistem, putem concluziona ca nu poate duce la concluzii negative,ca exista pericole iminente. Exista sanse foarte mari ca efectele acestei crize sa fie foarte reduse.", a spus presedintele ARB.