Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la intalnirea cu bancherii si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ca recesiunea care se profileaza in economia mondiala si o eventuala criza economica a tarilor membre ale Uniunii Europene ne pot afecta in mod direct daca politicile economice din Romania nu vor fi prudente, se arata intr-un comunicat al BNR. In acest context, presedintele a invitat comunitatea bancara si BNR la realizarea unui parteneriat cu Guvernul in vederea limitarii efectelor crizei economice asupra Romaniei si pentru asigurarea indeplinirii obiectivului de trecere la moneda unica europeana.

In acelasi timp, Traian Basescu a subliniat importanta cresterii responsabilizarii conducatorilor institutiilor financiare si mentinerea unei atitudini prudente in vederea protejarii resurselor financiare ale companiilor si populatiei.

Totodata, s-a discutat si despre evolutiile recente ale sistemului bancar, participantii evidentiind soliditatea sectorului bancar romanesc.

In cadrul intalnirii, presedintele Romaniei a prezentat si concluziile Consiliului European desfasurat la Bruxelles in perioada 15-16 octombrie, pe tema deciziilor politice pentru intarirea sistemului financiar european.

La intoarcerea de la Bruxelles, atat presedintele Traian Basescu cat si premierul Calin Popescu Traiceanu au declarat ca Romania trebuie sa dea dovada de prudenta maxima. Cei doi au atras atentia ca tara noastra ar putea sa resimta efectele crizei internationale daca resursele financiare nu sunt folosite rational.

Intre timp, Asociatia Romana a Bancilor a precizat ca sistemul bancar de la noi din tara este solid, iar in conditiile in care majoritatea statelor lumii actioneaza la unison pentru sprijinirea pietelor financiare, exista sanse ca efectele directe ale crizei sa se resimta foarte putin in Romania, transmite Radio Romania Actualitati. Bancherii cred insa ca scumpirea finantarilor din exterior se va reflecta intr-o majorare a costurilor creditarii din tara noastra.

La inceputul acestei saptamani, Mugur Isarescu a afirmat in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului ca "economia Romaniei nu este afectata in mod direct de criza financiara", iar BNR este "pregatita sa ia masurile adecvate in cazul aparitiei unor probleme in sectorul financiar". Isarescu a prezentat parlamentarilor un raport referitor la consecintele crizei sistemului bancar international asupra economiei romanesti, vorbind despre motivele pentru care criza nu afecteaza direct Romania, dar si despre posibile efecte indirecte care si-ar putea face simtita influenta.