Actiunile celei mai mari banci italiene, UniCredit, au crescut cu 10,53% vineri, pe Bursa din Milano, jucatorii salutand majorarea la 4,23% a capitalului social detinut de Banca Centrala a Libiei si de investitori publici libieni, relateaza AFP.

Prin aceasta majorare, anuntata joi seara, Libia a devenit al doilea actionar al bancii, dupa Cassa di Risparmio di Verona, care detine 5,009%.

UniCredit terminase sedinta de joi in scadere de 13,08%, titlurile sale fiind cotate la 2,16 euros.

Banca Centrala a Libiei, Libyan Investment Authority si Libyan Foreign Bank, controlata de banca centrala, au anuntat ca au cumparat pe burse titluri prin care ajung sa detina 4,23% din capitalul UniCredit.

Libia era deja prezenta in actionariatul bancii, dar in proportie foarte mica, de doar 0,56%, in urma unei investitii din 1997 in titlurile Banca di Roma, absorbita ulterior de UniCredit.

Capitalizarea UniCredit este, in prezent, de 33 miliarde euro, investitia Libiei reprezentand peste 1,5 miliarde.

Cei trei investitori au precizat ca au in vedere un parteneriat pe termen lung si au afirmat ca au acceptat sa participe la majorarea de capital, anuntata de UniCredit la inceputul lui octombrie, "in limita a 500 milioane euro".

Aceasta actiune "demonstreaza interesul libienilor fata de banca noastra, pe care o considera o foarte buna investitie", a declarat vineri dimineata directorul executiv al UniCredit, Alessandro Profumo.

Dupa ani de negocieri, Italia si Siria au semnat, la sfarsitul lui august, un acord istoric privind reglementarea diferendumurilor dintre cele doua state care datau din vremea coloniala. Potrivit acordului convenit, Roma va acorda Libiei despagubiri in valoare de cinci miliarde de euro, esalonati pe 25 de ani.