UPDATE: Actiunile ING cresteau cu peste 20% la Bursa din Amsterdam in deschiderea sedintei de tranzactionare de luni

ING Groep NV, cel mai mare grup financiar olandez, va primi 10 miliarde de euro din partea guvernului olandez, dupa ce compania a anuntat saptamana trecuta ca va afisa primele pierderi trimestriale de la infiintare, informeaza Bloomberg. Grupul financiar va vinde guvernului olandez actiuni preferentiale si va plati o dobanda anuala de 8,5%.

Anuntul a fost facut duminica seara de catre Ministrul olandez al finantelor, presedintele bancii centrale a Olandei, si directorul executiv al ING. Banca anuntase, vineri, ca ar putea afisa pierderi nete de aproape 500 milioane euro in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Daca se vor adeveri, acestea vor fi primele pierderi ale grupului, de la infiintarea sa in 1991. Stirea a depreciat actiunile ING pana la un nivel minim al ultimilor 13 ani.

Directorul executiv al ING, Michel Tilmant, a negociat un acord, sambata, cu reprezentanti ai bancii centrale a Olandei, potrivit publicatiei citate.

Reprezentantii ING au refuzat sa comenteze informatiile aparute in presa, iar un purtator de cuvant al grupului financiar spusese, sambata, ca ING ia in considerare mai multe variante pentru consolidarea capitalului sau, printre care si cea a banilor de la guvern.

In contextul in care guvernele lumii au alocat miliarde intregi din fondurile statului, ca sa contribuie la stabilizarea bancilor locale, guvernul olandez a pus deoparte 20 miliarde euro, pe care sa ii acorde institutiilor financiare.

ING anuntase, vineri, ca ar putea afisa pierderi nete de aproape 500 milioane euro (674 milioane dolari) in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Daca se vor adeveri, acestea vor fi primele pierderi ale grupului, de la infiintarea sa in 1991. Stirea a depreciat actiunile ING pana la un nivel minim al ultimilor 13 ani.

Daca ING va folosi programul guvernamental olandez, atunci va proceda asemanator cu unele banci britanice si suedeze concurente, care au cerut linii de finantare de urgenta de la guvernele lor.

ING este lider pe piata asigurarilor in Romania, iar filiala sa din tara a anuntat recent pe site-ul propriu ca valoarea garantata a depozitelor este de 100.000 de euro.