Va fi foarte dificil sa armonizezi toate aceste interese. Fiecare vrea sa traga pe spuza lui eventualul castig, fie el si politic, de pe urma crizei. Deocamdata, castigatorii sunt partidele de stanga, care acuza sistemul imperialist care a facut posibila furtuna financiara, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Lucrurile insa stau infinit mai nuantat. George Bush, Nicolas Sarkozy si Jose Manuel Barroso s-au intalnit sambata la Camp David pentru a propune solutii impotriva crizei. Pentru seful Frantei, Nicolas Sarkozy, este un mic razboi castigat, el avand de mai multa vreme drept tinta, obtinerea acordului SUA pentru o conferinta dedicata reformarii sistemului financiar mondial. Primul dintre summiturile preconizate, va avea loc in Statele Unite, imediat dupa alegerile prezidentiale de la 4 noiembrie. Pe ordinea lui de zi, reforma sistemului financiar mondial, in scopul evitarii repetarii actualei crize.

Urgenta pare a fi cuvantul de ordine acum. “Trebuie ca acum sa mergem repede, intrucat se cere o rapida stabilizare a pietelor precum si gasirea raspunsurilor, dar mai cu seama pentru ca, odata calmul revenit, nu mai trebuie si ca totul sa se refaca, in aceleasi conditii, care existau inainte”, spune seful Frantei, denuntand paradisurile fiscale. Nimic nu garanteaza ca europenii vor obtine ”noul” lor Bretton Woods - acordul care guvernase din 1994 finantele internationale.

Nicolas Sarkozy a recunoscut ca locatarul Casei Albe avea ”toata dreptatea sa spuna ca o repunere in cauza a economiei de piata ar fi o catastrofa”. Desi ”nu putem insa continua cu aceleasi cauze, care ar urma sa produca si tot aceleasi efecte. Economia de piata are nevoie de reguli”, a insistat el. ”Bretton Woods a durat trei saptamani, cu participarea a 44 de tari, intr-o epoca in care in lume existau mai putine tari”, a remarcat un purtator de cuvant al presedintelui american.

Sarkozy doreste ca, pe langa reprezentantii G8, sa mai ia parte marile tari emergente (China, India, Brazilia, Africa de Sud), plus, pe cat posibil, si un reprezentant al lumii arabe. Saptamana aceasta, impreuna cu José-Manuel Barroso, va merge la Beijing spre a convinge China sa participe la aceste reuniuni.

Subliniind ca vorbeste in numele a 27 de tari ale Uniunii Europene, el a repetat ca, dupa cum a indicat deja in mai multe randuri, acest summit ar urma sa reformeze regulile capitalismului, pentru a-l adapta astfel secolului al XXI-lea. ”Am venit sa spunem ca vrem sa construim o lume noua, lumea secolului al XXI-lea si pe care vrem s-o construim mana in mana cu voi”, a spus el, adresandu-se presedintelui american. Raspunsul dat crizei va fi ”mai eficace daca lucram impreuna, il purtam impreuna si construim impreuna capitalismul de maine. Aceasta criza reprezinta poate o oportunitate, daca nu vom recadea in detestabilele atitudini din trecut, care ne-au dominat si in care ne mai aflam inca”, a adaugat el; si a stigmatizat din nou hedge funds-urile, paradisurile fiscale si ”institutiile financiare care nu raspund niciunui control”, adaugand si faptul ca ”intre amici si aliati, trebuie spus lumii, a fost hotarata gasirea solutiei”.

De partea sa, d-nul Bush a declarat cum ca nu se pune deloc problema ‘’spargerii principiilor economice de baza ale capitalismului international”. ”Trebuie sa rezistam tentatiei periculoase a izolationismului economic, continuand politicile de deschidere a pietelor care au ameliorat conditiile de viata si au ajutat milioanelor de persoane sa scape de saracie in lume”, a spus el. ”Pentru ca summitul sa reuseasca, trebuie sa primim idei venite din toata lumea”, a mai indicat el.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.