Mai multe tari europene au anuntat luni masuri pentru stimulare a economiei si de sustinerea a sectorului financiar, in valoare de mai multe miliarde de euro. Astfel, guvernul finlandez a prezentat un plan de 54 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar, Islanda va anunta masuri de urgenta de sase miliarde de dolari, iar autoritatile din Franta vor aloca cinci miliarde de euro pentru finantarea autoritatilor locale.

Islanda va anunta masuri de urgenta de sase miliarde de dolari, derulate cu ajutorul Fondului Monetar International (FMI) si sustinute de mai multe banci centrale, pentru restabilirea echilibrului economic al tarii, dupa prabusirea recenta a sistemului bancar, potrivit NewsIn care citeaza Financial Times. Surse apropiate situatiei au anuntat ca FMI va contribui cu aproximativ un miliard de dolari, in timp ce restul sumei va fi acoperita de bancile centrale ale tarilor nordice si de catre banca centrala a Japoniei.

Ajutorul international pe care Islanda il va primi din partea Japoniei si a tarilor nordice a fost conditionat de obtinerea sprijinului FMI, conform acelorasi surse.

In ultima saptamana, guvernul islandez a purtat negocieri cu reprezentantii FMI, asupra conditiilor impuse de Fond in sectorul bancar, fiscal, monetar si asupra dobanzii cheie. In sectorul bancar, reprezentantii FMI au cerut garantii de restructurare si de revizuire a legislatiei, pentru a alinia Islanda normelor bancare internationale, precum si un raport amanuntit despre cauzele care au declansat criza financiara.

Guvernul finlandez a prezentat luni un plan de 54 miliarde euro pentru sustinerea sectorului financiar, ce va fi aplicat daca criza financiara internationala va avea efecte negative accentuate asupra economiei Finlandei. Noul plan isi propune sa "garanteze pe termen lung finantarea bancilor si sa sustina pozitia financiara a acestora".

Finlanda, care pana in prezent nu a fost afectata de turbulentele de pe pietele financiare internationale, s-a angajat in cadrul reuniunii statelor din zona euro sa adopte noi proiecte legislative care sa permita garantarea imprumuturilor bancare si sa finanteze sectorul bancar, in cazul in care bancile se vor confrunta cu probleme financiare cauzate de criza economica mondiala.

Premierul francez Francois Fillon a anuntat luni o serie de masuri de stimulare a economiei, printre care cresterea cu 3-4% a numarului de credite acordate de banci si un plan de sprijin, in valoare de cinci miliarde de euro pentru comunitatile locale.