SpareBank 1 Alliance, un consortiu norvegian de banci de economii, va prelua divizia din Norvegia a bancii islandeze Glitnir pentru 300 de milioane de coroane norvegiene, adica 45,86 milioane de dolari, potrivit Reuters. Glitnir a fost preluata la inceputul acestei luni de guvernul islandez, dupa ce banca s-a aflat la un pas de faliment din lispsa de lichiditati.

Noi proprietari ai diviziei din Norvegia a Glitnir Bank vor fi Sparebank 1 SMN, ce va detine o pondere de 25%, SpareBank 1 SR-Bank cu 20%, SpareBank 1 Nord-Norge cu 20 percent, Sparebanken Hedmark cu o detinere de 15% si alte 16 banci de economii, care impreuna vor controla 20%.

"SpareBank 1 are forta si soliditatea necesara pentru a face aceasta achizitie fara a face o majorare de capital", a declarat Finn Haugan, directorul executiv al SpareBank 1 SMN.

Statul islandez a preluat controlul bancii Glitnir - aflata in pragul falimentului din lipsa de lichiditati - in data de 8 octombrie, dupa ce cu o zi inainte Landsbanki, a doua banca islandeza, a trecut si ea sub controlul guvernului. Pentru a garanta functionarea sistemului bancar intern, parlamentul islandez a adoptat, in procedura de urgenta, o lege care ofera puteri sporite guvernului condus de premierul Geir Haarde asupra sectorului financiar, in special in ceea ce priveste dreptul de a prelua controlul asupra bancilor aflate in dificultati.