Banca centrala a Ungariei a majorat dobanda de politica monetara cu trei puncte procentuale, pana la 11,5%, aceasta miscare fiind menita sa sustina forintul care s-a depreciat masiv in ultimele zile, potrivit Bloomberg. In aceasta perioada, forintul a fost supus unor atacuri speculative, asemanatoare celor la care a fost supus si leul, contracarate insa de Banca Nationala a Romaniei.

Decizia Bancii Nationale a Ungariei a fost urmata imediat de intarirea monedei nationale, care s-a apreciat pana la 275,35 forinti pentru un euro, de la 283,35 forinti pentru un euro.

Principalul indice al Bursei din Budapesta si-a continuat insa scaderea, inregistrand o pierdere de 2,3% la ora locala 11:20.

Un nivel atat de ridicat al ratei de referinta nu a mai fost inregistrat in Ungaria din iulie 2004. La ultima sedinta a Magyar Nemzeti Bank, care a avut loc in urma cu doar trei zile, bancherii au hotarat mentinerea ratei cheie la 8,5%.

"Cand forintul a atins un nivel periculos, oficialii au incercat tot ce le-a stat in putinta pentru a opri speculatiile. Intotdeauna este dificil sa te aperi de un atac speculativ", a declarat Gyorgy Barcza, economist la KBC Groep NV din Budapesta.

Majorarea de urgenta a dobanzii de politica monetara vine dupa scaderea pretului actiunilor, deprecierea monedei nationale, cresterea dobanzilor la imprumuturile in moneda straina dar si pe fondul scaderii avansului economiei si a majorarii deficitului bugetar, ceea ce a determinat investitorii sa vanda activele pe care le detineau pe piata ungara.