Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a amenintat, miercuri, ca poate modifica legislatia astfel incat sa ii poata schimba din functii pe bancherii care pun in pericol siguranta unei banci. Miercuri, bancile nu si-au mai acordat deloc imprumuturi, iar in piata, finantarile s-au facut si la dobanzi de 600%, pentru ca acei speculatori prefera sa forteze in continuare o crestere a cursului, spune Mugur Isarescu, citat de Antena 3.

  • Guvernatorul spune ca tot blocajul pietei creditelor ar fi fost provocat de trei banci mari, care tin dobanzile sus pentru ca au in spate speculatori cu pierderi mari in atacul asupra leului.
  • Mugur Isarescu este insa hotarat sa sanctioneze bancile care fac acest joc, pentru ca, spune el, isi pun in pericol proprii clienti, marindu-le anormal de mult dobanzile la credite. "E strigator la cer sa tii dobanzile atat de sus", a afirmat Isarescu.
  • Pe de alta parte, guvernatorul BNR a afirmat, miercuri, in cadrul unei intalniri de la sediul BNR cu seful directiei de supraveghere a Bancii Centrale, Nicolae Cinteza, si analistii economici, ca "E o minciuna grosolana ca ar fi lipsa de lichiditate pe piata" si a anuntat ca Banca Nationala a injectat lichiditate chiar de 4 miliarde de lei pe zi, in piata, atunci cand a fost nevoie, potrivit The Money Channel.
  • Aceasta lichiditate a fost injectata pentru bancile ce au avut nevoie si au putut garanta cu titluri de stat sau alte active pe baza unor acorduri bilaterale facute intre bancile comerciale si BNR, a explicat guvernatorul Bancii Centrale.
  • Mugur Isarescu a adaugat ca saptamana trecuta am avut de-a face cu un atac esuat asupra leului si nu unul speculativ, iar situatia de pe piata interbancara este o consecinta a celor ce au mizat pe deprecierea leului.
  • Prin urmare, pentru a limita din pierderi si pentru a face rost de lei, anumiti investitori au fost nevoiti sa se imprumute la dobanzi mai mari. Pierderile cele mai mari au fost inregistrate de cei care au mizat pe deprecierea leului si se incearca mascarea acestor pierderi printr-o criza de lichiditate care nu exista, a afirmat Mugur Isarescu.