Atacurile speculative nu au inceput cu Romania si nu se termina cu ea. Au existat, exista si vor continua sa existe, indiferent de iesirile d-lui Guvernator. In plus, ele au, in afara otarelii publice si alte cai, infinit mai tehnice de a fi combatute.

Nu am sa intru in amanuntele tehnice ale atacurilor speculative. Sunt crize de prima generatie, de generatie secundara, ale caror mecanisme au facut obiect de studiu ale bancilor centrale. S-au publicat valoroase lucrari despre (im) predictibilitatea lor ca si despre posibilele reactii ale politicii monetare in cazul unor asemenea atacuri. Niciuna dintre lucrarile economice nu a inclus condamnarea bancilor ori a bancherilor. In fond, si Guvernatorul stie foarte bine asta, nu te poti pune cu vulturii financiari. Oricati ai omori, a doua zi tot se va naste altul.

In al doilea rand, nimeni nu poate obliga un fond speculativ sa nu intre pe o piata. Nu poti, de asemenea, sa te incrunti la cei care, la casele de pariuri, mizeaza pe faptul ca esti prost si ca vei pierde meciul. E opinia lor si isi risca banii pentru asta. Poti insa sa ai reactii decente, economic fundamentate.

Una dintre masuri este de pilda impunerea unei taxe Tobin. Laureatul Nobelului pentru economie James Tobin a propus ca tranzactiile financiare internationale sa fie taxate cu un procent oarecare, pentru a limita apetitul pentru speculatii. Un alt laureat al Nobelului, Stiglitz, e si el sustinatorul acestei initiative, dezbatuta de altfel si la nivelul ONU.

Doi. O alta masura de bun simt pe care majoritatea guvernelor au luat-o in vremuri de specula financiara, a fost ridicarea dobanzii cheie. O asemenea decizie ar face mult mai costisitoare speculatia pe moneda. De fapt, Ungaria e cea mai recenta economie care a procedat asa, in urma cu cateva zile. In cazul Romaniei, efectul psihologic nu este de dorit, insa decat sa arunci miliarde de euro in piata ca sa tii piept unei monede supraevaluate la un curs de 3,5, parca tot e mai bine. In fine… mai sunt si alte masuri pe care literatura de specalitate le mentioneaza, dar nu acesta e obiectul materialului de fata.

M-am mirat ca la conferinta de presa de ieri de la BNR nu au fost chemati ziaristi ai marilor agentii de presa. Reuters, de pilda nu a aflat decat aseara tarziu despre ce a fost vorba. Alte agentii, la fel. O chestiune care iar nu se face. Nu poti sa faci o conferinta de presa despre flori si sa inviti numai vanzatorii de zambile.

A fost o conferinta de presa anuntata pe sest, in care infierarea speculatorilor financiari a fost cuvantul de ordine.

Sigur ca, de partea cealalta, este inechitabil, nedrept si la limita bunului simt ca un bancher care joaca pe leu sa iasa public si sa faca estimari pe curs, influentand piata. Este incorect din punct de vedere al eticii, dar asemenea incorectitudini se petrec in toata lumea, de cand e banca, banca.

Reactia BNR mi se pare aceea a unui fotbalist care a fost faultat si care, in loc sa demonstreze ca joaca mai bine fotbal decat adversarul, se repede sa-i arda un cap in gura. Nu se face…..

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.