Banca Transilvania a sesizat procurorul general si Banca Nationala a Romaniei (BNR) in privinta zvonurilor care au aparut in piata referitoare la soliditatea bancii, a declarat joi directorul general al bancii, Robert Rekkers.

"Au fost zvonuri, noi am reactionat si nu am sesizat retrageri semnificative de la Banca Transilvania. Au fost, intr-adevar, in ultima perioada, retrageri de la toate bancile din Romania, insa nu semnificative", a spus Rekkers, citat de NewsIn.

Banca Transilvania a fost in ultimele saptamani tinta unor zvonuri legate de soliditatea sa, care au starnit inclusiv reactia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta", declara Isarescu, in 13 octombrie.

Guvernatorul a amenintat ca BNR va lua masuri extrem de drastice, inclusiv de retragere a licentei, daca se dovedeste ca zvonurile privind problemele unor banci din Romania au pornit din sistemul bancar.

Rekkers a precizat ca banca dispune de finantare din partea unor parteneri precum IFC sau BERD si ca imprumutul obtinut de la IFC, in valoare de 102,5 milioane euro, ii va permite cu atat mai mult sa acorde imprumuturi pentru IMM-uri si persoane fizice, principalele segmente pe care mizeaza banca.

"In fiecare an, BT iese pe piata si cauta finantare. E o activitate normala, care arata ca exista in continuare acces la finantarea in euro", a mai spus Rekkers, precizand ca, si in 2006 si 2007, BT a primit credite de cate 60 milioane euro de la IFC.

Creditul de 30 milioane euro primit de la IFC are o scadenta de sapte ani, iar restul de 72,5 milioane euro, obtinut prin facilitatea de credit, are scadenta la trei ani.