Banca Nationala a Romaniei a luat masuri pentru stoparea majorarii dobanzilor de pe piata interbancara, dupa ce acestea au urcat foarte mult in ultimele zile. Astfel, daca nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a BNR, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante.

Potrivit unui comunicat al BNR, in aceasta situatie, banca centrala va publica indicele ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale, iar ROBOR pe toate scadentele, va fi publicat la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale.

Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale este de 14,25%.

Masura a fost luata pentru asigurarea utilizarii normale a indicilor pietei monetare interbancare si a evitarii transferarii nejustificate asupra clientilor bancilor comerciale a majorarilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare.

Aceasta modificare este importanta pentru clientii bancilor comerciale deoarece unele dintre acestea calculeaza dobanzile la creditele in lei acordate clientilor in functie de nivelul dobanzii de pe piata interbancara (ROBOR).

Modificarea normei privind functionarea pietei monetare interbancare va intra in vigoare in ziua lucratoare urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat luni ca majorarea dobanzii ROBOR de saptamana trecuta pana la 40% nu ar trebui sa se reflecte in rata dobanzii catre clienti. Isarescu a numit "conjuncturala" aceasta crestere pana la 40% si a spus ca bancile care vor creste dobanda pana la acest nivel "si-ar trage un glont in picior". De asemenea, guvernatorul BNR a transmis bancilor ca daca vor mari dobanzile la creditele in lei la 40% isi vor pierde clientii.

ROBOR este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara. ROBID este rata medie a dobanzii la care bancile comerciale romanesti accepta depozite pe piata interbancara. ROBID si ROBOR sunt stabilite de catre BNR, in fiecare zi, la ora 11:30.