Liderii europeni au facut apel la cooperarea globala pentru a pune capat crizei financiare ce afecteaza pietele din intreaga lume, informeaza CNN. Criza financiara si mijloacele prin care poate fi rezolvata vor fi, de altfel, subiectele de discutie in cadrul intalnirii Asia-Europa, care se va desfasura, incepand de vineri, la Beijing.

Potrivit presedintelui UE, Juan Manuel Barosso, se spera ca reuniunea de doua zile din capitala chineza sa duca la obtinerea unui raspuns comun de solutionare a crizei, inainte de intalnirea la varf care va avea loc pe 15 noiembrie, in apropiere de Washington.

"Avem nevoie de un raspuns coordonat la nivel mondial pentru a reforma sistemul financiar. Traim vremuri fara precedent si avem nevoie de niveluri fara precedent de coordonare la nivel global. Este simplu: inotam impreuna sau ne scufundam impreuna", a declarat Barosso.

Presedintele UE nu a mentionat nicio propunere concreta dar a spus ca o solutie are nevoie de transparenta, responsabilitate, supraveghere transfrontaliera si guvernare globala. El a declarat, de asemenea, ca sistemul financiar mondial are nevoie de "reforme majore".

Declaratia lui Barosso a venit la doar o zi dupa ce oficiali americani au anuntat organizarea, la 15 noiembrie, langa Washington a unei intalniri la varf consacrata crizei financiare si masurilor de rezolvare a acesteia.

Aceasta va fi prima dintr-o serie de reuniuni ale liderilor statelor din G-20, care include grupul celor sapte state puternic industrializate, UE, China, Brazilia, India, Rusia sau Coreea de Sud.

Presedintele american si liderii europeni au propus, sambata trecuta, organizarea unei serii de intilniri la virf pe fondul crizei financiare.

George W. Bush, omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au convenit sa consulte si alti lideri, "cu intentia de a incepe o serie de summituri pentru a raspunde la dificultatile cu care s-a confruntat economia mondiala".

La primul dintre aceste summituri, la nivel de sefi de guvern, urmeaza sa fie enuntate principiile de reforma a sistemului financiar mondial considerate necesare pentru a evita ca o criza similara celei actuale sa se produca din nou.

Urmatoarele reuniuni la nivel inalt vor servi pentru aplicarea masurilor hotarate.